Nyheder:

Tip! Du kan indsætte en begivenhed i Kalenderen hvis du holder træf eller ligende.

Hovedmenu

Priser på hvalpe

Startet af LordDoom, 13. December 2010, kl. 00:18

LordDoom

Jeg har et spørgsmål til opdrætter og hvalpe købere omkring priser på ilder hvalpe. Vi har prøvet at regne lidt på hvor meget det koster at havde et kuld hvalpe og hvad man tjæner i forhold til hvad de koster at have.
Vi kan hurtigt se det er totalt underskud. Meget. Vi har brugt omkring en 10.000 på de hvalpe vi fik i år.
Men med chip og vacciner til et kuld på vores hvalpe kom det meget hurtigt op på 10.000 - og det er uden at medregne hvad vi købte af udstyr til dem. Altså kravlegård og tæpper, legetøj og godbidder (Efa Olie mm)
Vi ledte meget på priser på chip og vacciner og hvor meget rabat man kunne få.
Vores lokale dyrlæge ville have 3500 for 5 hvalpe. Og det er jo noget af et beløb at ligge oven i alt det andet. Vi fandt så heldigvis noget billiger.

Så jeg tænker.Hvor meget vil i andre opdrætter mene et kuld hos jer ca koster at have.
Lige så meget for at vise nye at det ér dyrt at være opdrætter

En anden tanke jeg også lige har omkring priser.
I år var det meget svært for mange opdrætter at komme af med deres hvalpe. Vi fik afvide flere steder med vores hvalpe at når hvalpene var en vis alder faldt de i pris.
Syndes i også det? Og hvor meget syndes i de skal falde i pris alt efter alder.
Eks.. Hvis hvalpen bliver solgt hos en opdrætter til 2000 kr som 8 uger. Men ikke bliver solgt og bliver 17 uger. Skal man så sætte ned i prisen. Eller hvor gammel vil i mene hvalpen skal være før man skal sætte ned på prisen??



Amelia W.R <3 - Kiss me Boy (Haku)<3 og Cleopatra Aysiha <3
Fiona Krystal & William i tankerne

Starshineferrets

Kan ge ett exempel från min kull 2009

Nu hittar jag inte alla mina kvitton, så det här är bara uppskattningsvis, några poster är högre, medans andra är lägre. Vet att matkostnaderna var snäppet högre, men kommer inte ihåg vad jag betalade för bytesdjuren (möss och kycklingar som gavs åt valparna från ca 3,5 veckors ålder till 15 veckor), så jag har skippat dem. Sedan är ju flera poster som ni ser frivilliga, och saker jag själv valt att göra. men Ja, den valfriheten måste jag ju ha, väljer tex att åka längre till veterinären, av den anledningen att det är en väldigt lugn och personlig klinik, där man kan sätta upp valphagar, och vara i lugn och ro i flera timmar, så att valparna inte upplever vet. besöket som mer obehagligt än nödvändigt, och inte utsätts för någon onödig stress :)

Fick 8 valpar förra året, varav 2 valpar stannade kvar, av de 8 stannade 6 valpar kvar tills de var 15 veckor. En utav valparna togs inte betalt för, då den "byttes" mot en annan iller i ungern (Aylen), därför åkte jag själv ner för att hämta henne och lämna valpen från mig. Resekostnaden delades mellan mig och en till uppfödare. så jag har räknat med min del, plus att jag själv stod för bensinen till sthlm T/R.  Valfritt igen. Men en investering jag gör i min uppfödning. Och det är det som är hela tanken här, allt eventuellt överskott går direkt in i min uppfödning, anskaffandet utav nya avelsdjur, datorprogram för att hålla ordning på linjerna osv, lån av hane osv osv.. Inte en krona läggs på mig själv, utan allt eventuellt överskott går åt till att fortsätta min avel.

veterinär (chip, vaccin, pass, besiktning samt rabies för vissa): 6000 kr
Försäkring (valparna försäkrades vid 6 veckor, och försäkringen fördes över allt eftersom valparna flyttade, det belopp som inte gick åt utav det jag betalade in till agria fick jag inte tillbaka, utan det verkar ännu som att de drar av några kronor varje månad, men jag är inte säker på hur mycket): ca 2200 kr
Resa ungern: 1600 kr + 1000 kr bensin
hämtning flygplats & övriga resor (hämntnig av valpköpare): 600 kr
mat valpköpare (hade valpköpare här över en helg då de kom från utlandet, självklart står jag för kost & logi): 550 kr
Barf valpar: ca 2000 kr
tillskott valpar: 500 kr

Tillbehör valpar, ej medräknat i total summan (valpfiltar, matskålar, pellets, rengöringsmedel i mängder): ingen aning, men några hundra blev det!
resor veterinär: ca 800 kr
valpkitt: selar + sovpuffar + leksaker + annat: 1300 kr

totalt 16550

intäkter, (försäljning av valpar) : 17000

Vinst: 450 kr.

Hade jag inte valt att behålla 2 av valparna hade jag såklart tjänat mer, men ja, syftet med hela min avel är just att hela tiden sträva frammåt, behålla valpar, för att vidareutveckla linjen, för att sträva mot mina mål.

Vad vill jag ha sagt med det här? tja.. det går utmärkt att tjäna pengar på att ta illervalpar, flera utav posterna jag räknat upp är ju som ni ser helt klart inte nödvändiga. Jag har själv hittills inte tjänat många kronor på min avel, Särskilt inte om man ser på de utgifter jag har haft i anskaffandet utav mina avelsdjur, det komme rnog att ta ett par år innan jag täckt de kostnaderna bara genom evt. valp intäkter.  Men återigen, det är ju mitt eget val, och jag gnäller absolut inte. Jag avlar främst för min egen skull, och de pengar jag lägger ner i min avel är ju faktiskt mitt egna val. Precis som med andra hobbys som tex. golf. Där väljer jag ju sjäv om jag vill köpa mina klubbor begagnade eller på rea, eller om jag känner att jag faktiskt vill göra den invsteringen och köpa proffsklubbor.

I år slutade jag att föra en budget allt eftersom siffrorna steg... men ja... innan valparna ens var födda låg jag på de här siffrorna.... jag börjar alltid fylla upp med saker jag vet att jag kommer behöva långt innan valparna föds...

23 jan -10    Valpfärs                                           200,00 kr
31 jan -10   dagsgamla kycklingar 400 styck          600,00 kr
15 feb -10   Valpfiltar x 8          80,00 kr
10 feb -10   Möss + råttor ca 100 st          450,00 kr
12 mar -10   Möss 100 st          450,00 kr
12 mar -10   Råttor 100 st          550,00 kr
25 mar -10   Valpkött/färs          100,00 kr
1 apr -10   valpningsbur          500,00 kr
1 apr -10   tilbeh. Valpningsbur          200,00 kr
  7 apr - 10   våg          179,00 kr
7 apr -10   valplåda          49,00 kr
10 apr -10   valpsäng          150,00 kr
10 apr -10   valpsäng          150,00 kr
10 apr -10   kattkristaller valpar          150,00 kr
6 maj -10   valplåda x 2          98,00 kr
6 maj -10   valpfiltar x 4          93,00 kr
1 maj -10   valpsäng          100,00 kr
14 apr -10   bajslådor x 5          240,00 kr

Summa       -   kr     -   kr     4 339,00 kr




Cille

Det med at få lidt overskud på hvalpe...det har jeg helt opgivet :lol:
De æder en ud af huset, og det man får ind for dem, dækker kun lige det man bruger....eller giver kun lidt i overskud(eller underskud).
Det er en meget dyr hobby at avle, eller kan sige det dyrt i det hele taget at have ilder :fnis:

Hvornår/hvis man sætter prisen ned er jo op til en selv.
Det var dårligt år i år,men har man ikke noget imod at have dem siddende et stykke tid, så kommer man af med dem også uden prisen er sat ned.
Men det er op til en selv hvornår.... også op til en selv hvem man giver rabat, hvis man giver det

Man vil opleve mange købere der mener det med de skal falde i pris, og at de vil have rabat ved køb af flere.
Jeg vil gerne give rabat, men folk skal ikke selv starte ud med det...så bliver jeg lidt på tværs :fnis:

Man skal heller ikke sende en mail med... jeg vil gerne købe en ilder eller 2...ring til mig... og så er der kun tlf nr og ingen mail adr eller andet.... behøver jeg at sige at denne person som jeg ikke kender, ikke fik et opkald :lol:

FerretParadise

Et lille eksempel fra 2009, og jeg har slet ikke medregnet foder osv osv, det er kun de rene tal fra salg af hvalpe, og udgifter til dyrlægen.

Jezebel:

Der var en overlevende hvalp.
Indtægt af en hvalp til veninde: 1300 kr.
Udgift til kejsersnit: 8000 kr.
Dyrlæge besøg efter kejsersnit, plus medicin til mavesår: 1200 kr.

Juana:

Der var 6 hvalpe.
1 blev givet væk gratis til en ven.
1 blev solgt med rabat til en veninde.
4 blev solgt til normal pris.

Indtægt: 10.700 kr.
Udgift til dyrlægen: 3600 kr.

Sammenlagt:

Indtægt: 12.000 kr.
Udgift: 12.800 kr.
Underskud: 800 kr.
Og så kommer der oveni det alle udgifterne til foder, mad/drikke til alle de gange her har været besøg af hvalpekøbere, gaver til hvalpene osv.

Plus jeg brugte 5000 kr. på at købe en ny han hvalp hjem fra Tyskland til avl, som så viste sig at være krypto, så han kunne ikke bruges alligevel. Han blev senere foræret væk gratis til en veninde.
Ann Hillerslev.

LordDoom

Citat fra: Cille Dato 13. December 2010, kl. 01:36
Man vil opleve mange købere der mener det med de skal falde i pris, og at de vil have rabat ved køb af flere.
Jeg vil gerne give rabat, men folk skal ikke selv starte ud med det...så bliver jeg lidt på tværs :fnis:

Man skal heller ikke sende en mail med... jeg vil gerne købe en ilder eller 2...ring til mig... og så er der kun tlf nr og ingen mail adr eller andet.... behøver jeg at sige at denne person som jeg ikke kender, ikke fik et opkald :lol:

Ja, det kan jeg give dig helt ret i. Sådan en person ringer vi heller ikke tilbage til. Vi har også fået hilsner nogle gange - faktisk også på mail. Og der står også noget i den stil. Vil gerne købe hvalp, ring til mig på det og det nummer efter kl det.. Og ikke en dyt mere. Vi ringer ikke til sådan nogle hvalpe købere. Man kan godt fortælle lidt og sig selv og vise man faktisk gerne vil den hvalp. Det andet virker mere på os som om vi er ved at sælge en cykel eller sådan noget. Ikke noget levene. Så vi svare aldrig på sådan nogle henvendelser heller. Vi tager de seriøse henvenelser hvor vi kan se folk bruger tid på at skrive til os.

Vi har også lagt et regnestykke op.  vi havde i år med vores kuld, udover det, også nogle store udgifter på tæven (Emma) som jo kom til dyrlæge flere gange. Og vi har ikke regnet hende med ind i det. Men hendes regning ligger omkring de 7-8000 denne gang. Over de 4 dyrlæge besøg vi tog de to gange hun var parret op. (skanning x 2/udrensene/kejsersnit/medicin/dyrlæge tillæk mm) Men kan godt være jeg har glemt nogle ting her :-$

Men selve hvalpene har jeg siddet og prøvet at regne lidt på hvad det koster. Ikke fordi vi vil tjæne på dem. Det havde Maria forklaret mig vi ikke kom til :lol:
Men mere fordi hendes familie- bliver ved med at tro vi kan tjæne på det. Og ikke fatter det kan vi ikke!! :fnis: 

Regnestykket ser sådan her ud-- men er kun sådan ca, da vi ikke har alle parpir på hvad vi købte. Jeg har tilføjet de ting vi indkøbte til de skulle komme.

Mad for ca 6 uger (tørfoder) : 400kr
Barf : 2000
Kyllinger 1500stk + benzin til Herlufmagle+ poser til paknink = 600kr
Killingemælk i 10 uger: 1500
Vitaminer: 50kr
Vacciner/Chip/tur til København/ 3000kr
Hvalpe køber gaver( de gaver de fik med) 1000kr
Udforudsete udgifter: 1000

I Alt 9550kr

Udstyr vi købte i forbindelse med hvalpenes ankomst  :love:
Stort fødebur :700kr
Vametæppe: 600kr
Kravlegård: 1600kr
Legetøj: 400kr
Kurve og tæpper - køjer: 1500kr

I alt 4800kr

Og så er det sikkert ting jeg har glemt også hæhæ..

Så det er ca regnestykket fra vores første kuld. Men vi har jo så nogle af tingene nu til de næste kuld vi håber at få...

Men som Sara siger så kommer der jo priser på avls dyr oven i også. Og de priser bryder min gamle hjerne sig selet ikke om at tale om :S   :fnis:
Men vi kan meget hurtigt slå fast vi bestemt ikke tjæner på det her. Men vi gør det heller ikke for at tjæne på dem. Vi havde så mange gode stunder med de små, at disse penge - især nu når vi har betalt dem og vi tænker på vores små pus og de oplevelser. Det kan slet ikke gøres op i penge. Så for os, betyder de minder 1000 gange mere end hvad vi måtte give ud.  :love:

Amelia W.R <3 - Kiss me Boy (Haku)<3 og Cleopatra Aysiha <3
Fiona Krystal & William i tankerne

FerretParadise

Jeg tror jeg glemte at svare på nogle af dine spørgsmål.  :-$

Jeg kan ikke sætte op hva det koster at ha et kuld hvalpe, det hele kommer jo an på om alt går godt, eller om man skal til dyrlægen i forbindelse med fødslen. Men også selvom alt går fint, så er det svært at svare endeligt på, det kommer jo også an på hvor mange hvalpe der kommer.

Dit andet spørgsmål, om jeg mener prisen skal falde på en hvalp man ikke lige er kommet af med med det samme.
Jeg vil ikke sige, at så falder prisen fordi hvalpen er blevet lidt ældre. I min verden så er hvalpe da ikke mindre værd, fordi den er blevet et par uger ældre. Men igen vil jeg sige, at jeg vil tænke på et godt hjem, før jeg vil tænke på at fastholde en pris. Men sådan er jeg altid med mine hvalpe, derfor har jeg faktisk solgt til mine veninder til en noget lavere pris.
Dette skal ikke opfattes som om jeg går i panik, hvis en hvalp ikke lige bliver solgt med det samme, for bliver den ikke solgt, så bliver den her hos mig.
Jeg vil aldrig oprette en salgsannonce med en lavere pris.
Ann Hillerslev.

Lena og Peter

Vi kan da også godt være med...  :(

Vores første kuld.

Dyrelæge regninger på:           Lidt over kr. 6.000,- ( var til dyrelæge både før, under og efter fødslen )
Fødebur                                             kr.   399,-
Foder i 5½ uge                              ca. kr.   200,-
Div. små ting                                  ca. kr.   500,-
Manglende søvn i 5 uger.

Overlevende hvalpe: ingen

Udgifter ialt:                                 over kr. 7.000,-

Så nej.. der er ikke altid sjovt eller indbringende at være avler..  ;)

KittAnderson

Hvis man har mange uforudsete udgifte på f.eks. tæven,
kunne i så finde på at sætte prisen op på hvalpene,
fordi at de skulle 'dække' du udgifter der måtte være ?

MVH Kitt Anderson
At diskutere med idioter, er ligeså meningsløst som, at ville puste lyset ud i en el-pære.

FerretParadise

Nej da, aldrig.

En hvalp hos mig koster hva den koster, at jeg så nogen gange har givet rabat til mine veninder er noget andet. Men jeg kunne aldrig sætte prisen op, pga der kom ekstra udgifter.

Hvis jeg havde gjort det, så skulle Jezebels hvalp ha kostet over 9200 kr. :lol:
Ann Hillerslev.

Barky

Uhhh.. Kan huske da jeg skulle sætte pris på mit kuld hvad jeg gik ud fra.

Ting jeg ikke ville have dækket:
Indkøb af avlstæve
Lån af han
Tilskud til avlstæve (hvad dette så ville indebære. F.eks kalk og lever eller mus eller vaccination eller underlivsbetændelsesmedicin osv)

Ting jeg ville have dækket af hvalpenes pris:
Deres vaccinationer
Deres sundhedstjek
Deres chip
Noget af foderet samt grus (jeg regnede det aldrig helt ud så jeg ville bare have noget af det ind igen)
Matrialer til hvalpebøger samt cd'er med billeder og video.

Jeg tog vist nok 2200 for mine hvalpe. Men kun 1/3 blev betalt med fuld pris.
En hvalp var bytte for parringen
Den sidste hvalp var til reduceret pris i samråd med køber. En slags tilbagebetaling af lån for mit vedkommende. (Ja Trine... Ilderen der delvist er betalt i sushi!)

Jeg kan slet ikke huske udgifter og omkostninger. Men jeg kan huske at der var underskud. Og at det måske skyldes at kuldet var "lille". Kun 3 hvalpe. Det ved jeg ik.
Der var også lige at besøg på KVL dagen efter fødslen, men det tog jeg heller ikke med i regnskabet. Det var min ilder der skulle undersøges. Ikke købernes hvalpe. Så jeg ville ikke have samvittighed til at tage penge for det. *G*

Generalt set havde jeg meget strikse holdninger til prisen på mine hvalpe. De skulle udelukkende koste hvad de havde kostet mig i den tid jeg havde dem. Fra fødsel til salg. Og så "lidt" til mig for pasningen og prægningen.
Det sidste kan nok virke lusket. Men jeg brugte masser af tid og energi i de næsten 3 mdr på at socialisere dem og tilvænne dem nye oplevelser og udvide deres foderrepitoire.

Havde jeg haft dem gående i et bur på samme foder. Uden at lege med dem, bidetræne dem, bakketræne dem osv. Så ville jeg ikke tage penge for det.
For det har jeg jo ikke brugt tid og energi på. Forstår i hvad jeg mener?
Bla bla bla.... Hilsen Julia

LordDoom

Citat fra: KittAnderson Dato 13. December 2010, kl. 12:53
Hvis man har mange uforudsete udgifte på f.eks. tæven,
kunne i så finde på at sætte prisen op på hvalpene,
fordi at de skulle 'dække' du udgifter der måtte være ?

MVH Kitt Anderson

Nej vi ville ikke sætte prisen op på hvalpene herfra. Og det af to grunde. vi syndes 2500 er meget rimeligt for en kælehvalp. Og vi syndes det er en fin pris. Man kan efter vores mening ikke sætte priserne op og ned på hvalpe alt efter hvor meget de kom til at koste en. Man kan jo aldrig vide hvad der kan ske. Bare se på vores Emma.
Og Grund nr to. Ingen ville jo få solgt hvalpe hvis alle udgifter skulle dækkes. Eller ikke opdrætter. Nogle folk ville måske betale de penge for at få en god hvalp. Men stadig tror jeg mange ville vende sig til de billige priser. Og dermed Dyrebutikker.
Og det er jo netop de dyrebutikker jeg kan forstå rigtig mange ønsker ilderne ud af. Men det kommer de jo ikke hvis der er salg i dem.
Vi gav 1 hvalp gratis væk til en god ven. vi tjænte ikke særlig meget på vores kuld, i forhold til hvad mange nye tror de kan tjæne. Men alene de oplevelser og glæde vi fik ved kuldet- trods de problemer vi desværre rendte ind i. Har for os tjænt det hele ind. Bare ikke øko..
Vi har ikke noget imod at sætte prisen efter hvem der køber, hvis det er rigtig gode hjem. Men vi sætter ikke prisen op! Gode hjem til vores guld vejer mere for os end penge.

Amelia W.R <3 - Kiss me Boy (Haku)<3 og Cleopatra Aysiha <3
Fiona Krystal & William i tankerne

AlisVolatPropiis

Problemet med at sætte prisen op er også bare to dumme ting....1) man risikere at udbrede handelen i dyrehandlerne. Fordi prisforskellen bliver så stor at man ikke helt kan redde den hjem med billeder, socialisering og evt chip vaccine 2) man risikere at brænde inde med ildere som både koster og fylder -selvfølgelig skal man tage det med i ens beregning inden man får kuld at det kan ske, men et eller andet sted, så er det vel ikke formålet...

Personligt synes jeg ikke man kan tage fuld pris for en hvalp man er "brændt inde med" -enten så beholder man den og prøver ikke på at sælge, og ellers så er det meningen den skal sælges og så må målet at få den i et godt hjem stå før målet at få penge. Det er muligvis mit jyske handelsgen, men man må også se lidt pragmatisk og kynisk på det -den får et godt hjem, og folk vil for det meste hellere have en hvalp. Og til samme pris, vil de måske vælge en ung hvalp frem for en gammel. Der er konkurrence, kvaliteten er måske blandet, men konkurrencen er der stadig...og så længe folk kan få smidt en hvalp efter sig for 500kr....ja jeg ved det ikke....det er bare ja....man skal også passe på man ikke sætter prisen for højt -for ilderne, levestandarden og sundhedens skyld.

Målet er trods alt stadig -sunde dyr, god avl og glade købere, ildere og avlere.

stine

Citat fra: AlisVolatPropiis Dato 13. December 2010, kl. 17:57
Problemet med at sætte prisen op er også bare to dumme ting....1) man risikere at udbrede handelen i dyrehandlerne. Fordi prisforskellen bliver så stor at man ikke helt kan redde den hjem med billeder, socialisering og evt chip vaccine 2) man risikere at brænde inde med ildere som både koster og fylder -selvfølgelig skal man tage det med i ens beregning inden man får kuld at det kan ske, men et eller andet sted, så er det vel ikke formålet...

Personligt synes jeg ikke man kan tage fuld pris for en hvalp man er "brændt inde med" -enten så beholder man den og prøver ikke på at sælge, og ellers så er det meningen den skal sælges og så må målet at få den i et godt hjem stå før målet at få penge. Det er muligvis mit jyske handelsgen, men man må også se lidt pragmatisk og kynisk på det -den får et godt hjem, og folk vil for det meste hellere have en hvalp. Og til samme pris, vil de måske vælge en ung hvalp frem for en gammel. Der er konkurrence, kvaliteten er måske blandet, men konkurrencen er der stadig...og så længe folk kan få smidt en hvalp efter sig for 500kr....ja jeg ved det ikke....det er bare ja....man skal også passe på man ikke sætter prisen for højt -for ilderne, levestandarden og sundhedens skyld.

Målet er trods alt stadig -sunde dyr, god avl og glade købere, ildere og avlere.

Enig!
Og så har en hvalp ikke større værdi fordi resten af kuldet er døde eller moren fik underlivs betændelse (indsæt selv flere eksempler) og derfor har kostet mere for opdrætter.

Anne

men hvornår har en hvalp så siddet så længe at den skal sættes ned i pris?

mette11

CitatJeg tog vist nok 2200 for mine hvalpe. Men kun 1/3 blev betalt med fuld pris.
Ja det var så mig!! Jeg får lov til at betale fuld pris og kan ikke selv vælge min hvalp, men får damp-barnet påduttet!!  :P Ej det er ok, jeg synes stadig det var billigt for den fantastiske ilder som Mallow jo er... <3 Jeg havde med glæde betalt det dobbelte for hende! ;)

Jeg går faktisk ikke ret meget op i hvad en hvalp koster. Jeg går op i hvad det er for en hvalp jeg køber! Selfølgelig giver jeg ikke 20.000kr. for en ilder, for det har jeg slet ikke råd til. Men om jeg skal give 1000kr., 3000kr. eller hvad ved jeg, gør faktisk ikke så meget for mig, bare jeg får det jeg vil have!!
Men jeg kan godt se at mange - nok især nye ilderejere - vil foretrække at købe en hvalp et billigt sted, da vi jo alle sætter pris på at have lidt penge til os selv også. Og hvis man ikke ved ret meget om tingene eller ikke går så meget op i det, så er det jo nemt at handle ud fra alm. sund fornuftig mht. økonomi. At jeg så mener at man ofte (ikke altid) får hvad man betaler for er så en anden sag! Jeg har selv engang købt en meget billig ilder som ingen vidste noget som helst om og ham havde jeg i 7år! Så man kan være heldig ind imellem jo!

Jeg vil generelt nok være tilbøjelig til at betale mere for en hvalp på 12-15 uger end for en over ½år. For mig handler det om at jeg vil have så meget tid med min hvalp som muligt og derfor vil have dem tidligt og ved at få mit ønske opfyldt, så vil jeg betale mere for det! Ikke at jeg mener at ilderen bliver mindre værd rent pengemæssigt, men mit ønske bliver opfyldt i mindre grad jo ældre ilderen bliver. Håber det giver mening! Jo mere en ilder lever op til mine ønsker jo mere er jeg villig til at betale!

Omvendt kan man også sige at en ilder har kostet avleren flere penge, jo længere den har boet hjemme, da der jo unægeligt skal mere foder osv. til! Men igen kan man så også sige at det vel er bedre for en avler at sælge ilderen for 500kr. mindre og dermed komme af med den, i stedet for at skulle have den på kost for altid (det her er udelukkende baseret på økonomi!). For så handler det vel også om at minimere tabet, hvis man er kommet dertil hvor man må erkende at udbuddet er større end efterspørgslen.