Nyheder:

Tip! Du kan linke til en anden bruger ved at skrive

[user]Brugernavn[/user]

Hovedmenu

Tips til at få godt begyndt?

Startet af Giesji, 2. April 2011, kl. 20:09

Giesji

Hej Smile
I dag har jeg købt mig en lille hanilder, og jeg tænker jeg måske kan have en god chance for at få opdraget på den i den unge alder, men vil gerne gøre tingene rigtig fra starten af.
Jeg har haft ilder før for nogen år siden, en voksen på halvandet år tror jeg, som var MEGET uopdragen! Han bed tit og ofte, og var generelt alt for svær at holde styr på, og jeg endte med at sælge ham fordi det gik op for mig at han var oftere i karantæne i sin box end ikke.
Men nu vil jeg prøve på ny. Min tålmodighed er en anden end dengang, og det er mit temprement også. Desuden har jeg et håb om at det ville være lettere at opdrage en ilder fra starten af, end at skulle genopdrage en allerede voksen ilder.
Jeg er meget inde for klikkertræning (af min kat) for tiden, og vil utrolig gerne se om jeg kan indrage det i opdragelsen af den lille fyr, i forsøget på en adfærds ændring. Jeg vil tage opdragelsen som en udfordring, specielt fordi jeg er meget begejstret for klikkertræning.

Jeg ved dog ikke hvor gammel han er (glemte at spørge) så jeg vil høre om I har et bud? Billede her.

Ind til videre har det tegnet godt. Han har bidt en smule, og allerede bidt hul i min storetå så det blødte temmelig voldsomt.. Jeg har forsøgt at ruske ham i nakken, men det er som om han bare farer hen og bider mig igen nogen gange, så snart jeg slipper. Men måske skal jeg give det lidt tid. I forhold til min gamle ilder bider han ikke meget... (Jeg ved godt hvalpe selvfølgelig er værrer med biderriet til at begynde med, men de skal jo lære det før eller siden (helst før)) Men det er som om han begynder at bide lige så snart han er faldet til ro, så at sige. Hvis han lige skal sondere terrenget bider han ikke. Sætter man ham et fremmed sted hen, bider han heller ikke. Men når han først har lært stedet at kende sådan lidt, så bider han. Er det fordi han keder sig, eller er det bare et must for alle hvalpe uanset grund? Jeg tænker på at købe en gammel bamse til ham, når genbrugerne åbner igen, så han kan bide i den i stedet. Jeg tænker det måske er muligt at lade den udleve sine bidelyster på bamsen istedet for mine tæer?
Derudover er jeg i tvivl om han overhovedet er bakketrænet, og jeg måske er nød til at lære ham det. Men til trods for jeg har haft mange dyr, har jeg aldrig haft et (af de der bruger bakke) som ikke kunne finde ud af at bruge en bakke selv, så et par tips om hvordan man gør det ville jeg takke meget for :)

Men jeg har andre dyr, som jeg også spekulere over hvordan vil trives med en lille ilder. Først og fremmest er der min kat. Jeg har forsøgt at præsentere dem for hinanden stille og roligt, men det lader ikke helt til ilderen har fattet hans tilstedeværelse endnu. Men katten har uden tvivl! Katten har fået lidt godbider for at nærme sig ilderen, så han forhåbentlig får et okay forhold til den (men det er måske lige indtil ilderen føler sig tryg nok blandt katten til at den så også bider ham!). Men jeg har også rotter, og dem er jeg mest bekymret for.
Da jeg havde den gamle ilder købte jeg engang en rotte. De var alene hjemme én gang sammen i et par timer, og da jeg kom hjem var buret (som stod på en høj hylde) væltet ned, og på gulvet lå en død rotte (han kunne i det mindste have spist den, når han nu alligevel skulle slå den ihjel). Mine rotter nu, står også op på borde. Jeg havde tænkt mig at lukke ilderen ud på toilettet når jeg ikke er hjemme, specielt her i starten. Men er der overhovedet nogen chance for at lære ilderen at rotterne er nix-pille?


Nå, det var lidt af en smøre Smile Alt i alt vil jeg egentlig bare have lidt gode begynder tips med på vejen, så jeg kan få godt begyndt. Specielt med opdragelsen.
Jeg vil google lidt videre (men denne side var den første jeg fandt) men jeg vil også gerne høre lidt fra jer herinde :)
Jeg vil især gerne høre hvis der er nogen der har erfaring med klikkertræning af ildere (hvad er gode godbidder egentlig? De jeg bruger til katten virker lidt for svære at trygge for ilderen)

Flere spørgsmål følger sikkert med tiden :)

Anne

Hej.

Din ilder er enten lys standard (og det vil jeg tro ud fra hans maske) eller mørk pastel. Et helfigursbillede ville hjælpe, men jeg tror nu standard.

Lad være med at ruske ham i nakken, det er bare synd! Sig AHAH skarpt til ham når han gør noget forkert, og bider han hårdt så tak ham op, hold ham om hovedet (fast men uden at klemme) og sig AHAH mens du ser på ham. Sæt ham så ned, lad være med at bære nag. Bider han hænder så prøv at holde en hånd foran ham, og når han prøver at bide så sig AHAH og tag hånden væk så han ikek får bidt, blev ved til han ikke gider mere.

Ildere og katte vender sig normalt til hinanden, men det er langt fra altid de bliver gode venner. For det meste kan de dog leve sammen, når bare katten kan komme væk og være i fred. Ildere og rotter dur ikke, og du kan ikek lære din ilder at den ikke må tage rotten. Du er nødt til at sørge for at rotterne står så din uheldige oplevelse ikke gentager sig.

Mht bakketræning, så flyt ham på bakke hver gang han bakker med løftet hale. sige AHAH hvis du swer ham lave på gulvet, og ros ham nå¨r han gør i bakken. læg evt tæpper eller stil mad i hjøernerne, og prøv at stil bakkerne der hvor han gør det mest.

Hvor gammel er han?

Giesji

Det var egentlig alderen jeg ville høre om da jeg vedlagede billedet, men aftegning er også meget rar at vide :)

Ellers mange tak for dine råd!

Namilla

Mht. bakketræning, så er der nok ingen ildere der lærer det af sig selv... de vil nok have nogle yndlingshjørner, men mange ildere skider bare der hvor de nu lige står, når trangen melder sig. Så der er du nødt til at være meget opmærksom og gøre som Anne siger (sætte ham i bakken når han bakker og løfter halen). Det er ikke alle ildere der bliver 100% bakketrænede... jeg tror de fleste kan finde bakken i 90% af tilfældende, men ind imellem vil næsten alle have smuttere...det må man bare acceptere hører med. En god ide er at sætte ham på bakken når han har sovet, når han har spist, og ind imellem når han har leget. Sørg for at rose og gerne give en godbid, når han gør det rigtigt. Det kan være en hjælp for ilderen, hvis der ligger en pølse i bakken hele tiden, så han kan lugte sig frem til, at det altså er her der er toilet. Når han gør det andre steder end i bakken, skal der gøres grundigt rent, så han ikke senere tror at det er toilet, fordi det lugter af toilet.

Du skriver at du tror han ikke er bakketrænet. Jeg gætter på at han er fra en dyrhandel? I så fald kan du ikke gå ud fra, at han på nogen måde er trænet i noget som helst. De seriøse opdrættere begynder opdragelsen inden ilderne kommer i nyt  hjem, men storopdrættere og andre som sælger til dyrhandlere, gør ikke.

Mht. bidningen, så tror jeg altså han keder sig. Du skal jo lege med ham og aktivere ham, når han er vågen. Ildere er ikke gode til at underholde sig selv. En bamse kan være fint nok at bide i, men mere end at det er en "trang" til at bide, så tror jeg bare han fortæller dig, at du skal lege med ham. Find forskellige lege som han vil synes er sjovt og brug mindst 4 timer om dagen på at være aktiv med ham... det er også den eneste måde at lære ham, at han ikke må bide i dig, det er at være sammen med ham.

Klikkertræning...tja...nogle ildere kan, andre kan ikke. Vivian (Tzari) har klikkertrænet med en af hendes ildere...det kan du måske finde noget om, ved hjælp af søgefunktionen.

Mht rotterne, så vil en ilder altid se dem som mad...eller byttedyr i hvert fald. Så derfor må burene ikke stå, så ilderen kan komme til dem.
Har du ikke noget bur til ham? Badeværelset er bestemt ikke et godt sted for en ilder at skulle være alene, i hvert fald kræver det grundig sikring. Der er flere historier om ildere der er stukket af gennem kloakker og toiletter. Hvis han skal være der, når du ikke er hjemme, så sørg for at afløbet i gulvet er grundigt sikret (risten må ikke sidde løs, så han kan skubbe den til side), jeg synes også at der skal en børnesikring på toilettet, så han ikke får sig møvet ned i toilettet. Dertil kommer at rengøringsmidler, shampoo, makeup og hvad man ellers har på badeværelset, er meget giftigt og skal fjernes. Toiletspand osv bør også fjernes.
At være lukket inde på badeværelset bør i øvrigt kun være når du ikke er hjemme. Han bør være ude al den tid du er hjemme, og du bør være aktiv med ham mindst 4 timer om dagen.

Giesji

Jeg har sikret toilettet, og også resten af min lille lejlighed for små gemmer og sprækker han måske kan møve sig ind i (jeg frygter der vil opstå toilet under min seng, uden jeg kan gøre noget ved det, fordi sengen er meget stor og tung). På toilettet kunne han førhen kun komme bag ved vaskemaskinen, og det så ikke ud til at være noget farligt eller nogen huller han kunne forsvinde væk i, men jeg satte alligevel en spærring op.

Pt. er han kun lukket inde på toilettet om natten. Til at starte med vil jeg gerne kunne holde øje med ham, men trods døren står åben ellers (nu harjeg jo kun haft ham siden igår) tør han ikke bevæge sig vildt meget ud fra toilettet. Han virker stadig meget utryg, og væser også af mig når jeg sætter mig hen til ham, og kigger på ham mens jeg taler roligt.

Jeg købte ham billigt på Reptil og Terrarie messen igår, og det tyder en del på at han kommer fra en storopdrætter. De havde rigtig mange hvalpe, og de så alle lidt forpjusket ud, for der er vel næppe tid til at kæle og opdrage på så mange dyr af gangen.

Namilla

#5
Ja, der er allerede en tråd herinde (billedgalleri - mit blødende hjerte, eller noget i den stil) om de hvalpe.
Han kommer fra en dyrhandler der hedder Ron Van Der Vliet i Holland. Så vidt jeg ved, er det ikke der de er opdrættet, men det er altid ham og han har altid RIGTIG mange ildere med til krybdyrsmesser. Problemet med de hvalpe er, at de overhovedet ikke er socialiseret. De er slet ikke bakketrænet (de gange jeg har set der hvor de går i dyrhandleren, har der ikke været bakker...hvalpene skider bare hvor de har lyst) og de er aldrig i hænder.
Det kræver noget af et arbejde at få sådan en hvalp tillidsfuld, det kan du lige så godt berede dig på.
Men sørg for at være rolig, lad være med at bruge "hands-on-opdragelse" (altså lad være med at tage fat i ham når han bider), nøjes med at bruge stemmen, eller evt. lave en anden lyd der får ham til at stoppe. Sørg i det hele taget for hellere at aflede hans opmærksomhed, istedet for at straffe når han gør noget forkert. Og i starten så sæt dig på gulvet, giv ham godbidder når han kommer hen til dig, så han kommer til at forbinde dig med noget positivt (godbidder), fremfor noget negativt (straf). Giv ham evt. noget rigtig lækkert, fx æggeblomme eller olie/vitamin-pasta og nus ham mens han spiser det.

Vær opmærksom på hans mave her i starten. Foderskift og stress kan give dårlig mave og diarre, og diarre kan blive rigtig farligt for ildere, fordi deres tarmsystem er så kort og de hurtigt bliver dehydreret. Lige i starten ville jeg egentligt holde mig til udelukkende tørfoder af en god kvalitet, indtil hans mave er 100% i orden.
Derudover vil jeg anbefale et grundigt dyrlægetjek hos en ilderkyndig dyrlæge, da de hvalpe fra Van Der Vliet ikke ligefrem er kendte for en god helbredsstatestik. Få tjekket hans tænder, hans ører, hans organer og hans led.

Giesji

Han virker ikke sky når jeg tager ham op, og har egentlig ikke bidt specielt ofte, men han lader heller ikke til at være faldet helt til ro endnu, da han ikke forlader badeværelset frivilligt.
Jeg har sat og nusset lidt med ham i skødet da han alligevel var træt (ind til videre har han sovet en del) og lykkeds mig at fange ham i at skide i hjørnet bag bakken, så jeg kunne flytte ham over i bakken, og rose ham da han var færdig med lidt nus.

Har forresten fået et bedre billede af ham nu mht bud på aftegning :) Jeg kender ikke alle navnene

lille_jill


Namilla

Jeg ville mene han var ganske almindelig standard...

Anne

Jep han er standard, 8 uger eller yngre.