Ferretopia

Ilderforum => Helbred => Emne startet af: Starshineferrets Dato 14. Januar 2011, kl. 11:05

Titel: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Starshineferrets Dato 14. Januar 2011, kl. 11:05
Det blir ju allt vanligare att importera illrar från Europas alla hörn, jag har själv gjort det de senaste 2 åren, men genom det ökar ju även risken att dra med sig sjukdomar som våra illrar kanske inte är i riskzoonen för annars.

En av alla de sjukdomar som oroar mig är ADV - Aleutian Disease även känd som Plasmacytose - en oerhört obehaglig sjukdom som tyvärr inte har något botemedel.

I några länder, främst USA, testar man rutinmässigt sina illrar flera gånger om året, just för att undvika sjukdomen. Ett positivt blodprov för viruset innebär i princip karantän för ja.... evigt? Eftersom ingen riktigt verkar veta hur länge viruset klarar sig, och hur länge det smittar. ADV är så vitt jag vet 100% dödligt, men vissa illrar har en naturlig immunitet mot det, och testar därmed inte positivt, men så vitt jag förstår är det likaväl möjligt att de infekterar andra (men jag är inte säker här).

ADV är en form utav parvovirus, men det är inte den typen man vaccinerar mot när man vaccinerar mot valpsjuka. Frän början upptäckte man sjukdomen hos minkar, men det drabbar även illrar. Pälsfarmar runt om har tidigare åtminstonne rutinmässigt testat sina minkar (och illrar) för det. Nu verkar det som att man i sverige har tagit bort möjligheten att göra det här testet (det enda som ger ett så säkert svar som möjligt är ett CEP/CIEP test - via blodprov) Däremot verkar det som att man kan testa för detta i Danmark, en möjlighet jag undersöker just nu, eftersom jag själv gärna skulle vilja testa mina djur hädanefter.

ADV hos iller har påvisats i flera europeiska länder,  i frankrike börjar det nu blir mer och mer praxis att testa sina illrar, speciellt om man är uppfödare. Jag vet inte exakt hur det ser ut med testandet i andra länder, men jag har hört om adv fall i bl.a holland. ADV finns även i både Danmark och sverige, främst hos minkar, det rör sig då vanligtvis om  minkar som efter att ha rymt från pälsfarmar smittat både vilda minkar och illrar med viruset.

Så ja, jag undrar lite, är det någon som har information om plasmacytos test i danmark? Om möjligheten fanns för att testa, skulle ni göra det?

Mer information om sjukdomen hittar ni genom att googla tex. ferret + ADV, Mink + aleutian disease, eller några länkar här under

http://www.foedevarestyrelsen.dk/Dyr/Dyresundhed_og_dyresygdomme/Dyresygdomme_og_zoonoser/Anmeldepligtige_sygdomme/Plasmacytose_hos_pelsdyr/Forside.htm (http://www.foedevarestyrelsen.dk/Dyr/Dyresundhed_og_dyresygdomme/Dyresygdomme_og_zoonoser/Anmeldepligtige_sygdomme/Plasmacytose_hos_pelsdyr/Forside.htm)

http://www.ferretadv.com/# (http://www.ferretadv.com/#)

En historia värd att läsa: http://www.ferretadv.com/leese.html (http://www.ferretadv.com/leese.html)

http://www.ferret-universe.com/health/adv.html (http://www.ferret-universe.com/health/adv.html)

http://www.mdferretpaws.org/brochures/adv_brochure.pdf (http://www.mdferretpaws.org/brochures/adv_brochure.pdf)  (texten är i fel ordning, så börja läs 3dje kolumnen på sida 1)

http://miamiferret.org/aleutian.htm (http://miamiferret.org/aleutian.htm)

http://homepage.ntlworld.com/ferreter/aleutian01.htm (http://homepage.ntlworld.com/ferreter/aleutian01.htm)

Länklista: http://www.ferretadv.com/info.html (http://www.ferretadv.com/info.html)

Ett svenskt examens arbete avseende ADV hos svenska minkar i viltttillstånd:
http://stud.epsilon.slu.se/1355/1/tjernstrom_m_100616.pdf (http://stud.epsilon.slu.se/1355/1/tjernstrom_m_100616.pdf)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 14. Januar 2011, kl. 11:57
Det er korrekt at pelsfarme i Danmark bliver testet for plasmacytose. Hvis en farm bliver konstateret positiv, kommer alle farme i området i karantæne og den pågældende besætning skal slåes ned.

Da alle pelsfarme i Danmark tester for det, bør det være muligt at få ilderne testet. Jeg ved dog ikke lige hvordan, har tidligere prøvet at undersøge det, dog uden resultat. Men man må da kunne kontakte Dansk Pelsdyr Laboratorium eller Kopenhagen Fur og få mere at vide

- Til dem der ikke gider google: Plasmacytose har meget lang inkubationstid. Der kan gå flere måneder fra dyret smittes til det viser kliniske symptomer. Dyret behøver ikke vise symptomer for at være smittet. Parvovirusset kan overleve i jorden i flere år.

Symptomer: nedsat frugtbarhed, øget dødelighed blandt hvalpe, hvis man har kronisk smittede dyr, så vil dyrene med tiden dø af organsvigt.

Og lidt unyttigt: Sygdommen går ud over pelskvaliteten, og hos mørke dyr (mink) ses stikkelhår (hvide hår i den mørke pels)

Virusset spredes via spyt, urin, gødning og fra mor til hvalpe
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: FerretParadise Dato 14. Januar 2011, kl. 12:34
Jeg har ikke nogen info på, om vi kan få testet ildere, men jeg vil forsøge at finde ud af det.
Jeg kender en dyrlæge der arbejder i fødevarestyrelsen, og jeg vil høre hende ad, om hun måske kan hjælpe lidt.

Jeg vil meget gerne teste mine dyr.
Jeg føler også, at jeg oplever, at dette ikke bliver taget alvorligt her i Danmark.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 14. Januar 2011, kl. 13:02
Inden for pelsdyrbranchen bliver det taget meget alvorligt. Der er bl.a. indenfor det sidste år kommet nye love på området og særlige omstændigheder for nogle kommuner i Nordjylland, da man ellers mener at problemet næsten ikke eksistere (næsten er selvfølgelig ikke godt nok) Men vil sige at fra at arbejdet med sygdommen startede på frivillig basis til at man nu kan sige at Danmark næsten er næsten fri for denne sygdom, der skal alligevel en del til.

- Men det nytter jo ikke noget hvis vi sidder med ildere der kan videreføre sygdommen.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Anne Dato 14. Januar 2011, kl. 13:32
Det var også meget oppe at vende da jeg fik Mija kan jeg huske, da de jo har haft det i holland. Der er det meget normalt at alle opdrætterne tester deres dyr og at man sætter nye dyr i karantæne i ret længe før de kommer ind i flokken.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 14. Januar 2011, kl. 13:48
Så fik jeg søgt lidt mere specifikt..
Hvis man i Danmark har så mange ildere at man er CHR registreret så er man forpligtiget til at lade sine ildere teste for plasmacytose.

Men det burde kunne lade sig gøre selvom man ikke er registreret i CHR.... Er dog ikke lige sikker på om man skal over Kopenhagen Fur eller Veterinærinstituttet DTU. Det ved jeg senere :)

Hvis det kan lade sig gøre for privat personer (der ikke er millionærer) med få ildere er det i hvert fald nogle jeg ville gøre brug af.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: FerretParadise Dato 14. Januar 2011, kl. 13:50
Skide godt Line, lad os krydse fingre for, at det kan lade sig gøre, og ikke koster en bondegård.  ;)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 14. Januar 2011, kl. 14:01
TILFØJELSE

Jeg har nu været i kontakt med en dyrlæge hos Veterinærinstituttet DTU der tester for bl.a. plasmacytose.
Da det normalt er CHR registrerede der får testet for plasmacytose er det ikke en problematik de har haft oppe at vende. Han ville tage den senere med en kollega. Men UMIDDELBART er det ikke et problem indtil videre at få det gjort. Han kunne sagtens forstå forespørgslen. Som det er nu vil man kunne kontakte veterinærinstituttet DTU og bede om en test. Det koster en blodprøve og et ekspeditionsgebyr på omkring 100kr. Selve analysen skulle være gratis.
Jeg fik at vide at jeg bare kunne ringe ind og aftale nærmere hvis det blev aktuelt for mig.

Det er bestemt noget jeg vil benytte mig af!
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: FerretParadise Dato 14. Januar 2011, kl. 14:09
Det lyder jo helt fantastisk.
Det vil jeg da bestemt også benytte mig af.

Er det muligt, at du kan ligge navn og tlf nummer herind, så vi ved hvem vi skal tale med?
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 14. Januar 2011, kl. 14:26
Jeg ringede bare til omstillingen og sagde "jeg vil gerne tale med en der ved noget om plasmacytose hos ildere" og så blev jeg stillet om til en :)

Her er telefon nummeret til omstillingen: 35 88 60 00
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Starshineferrets Dato 14. Januar 2011, kl. 14:51
Jätte tack Line! Då borde jag kanske kunna få min veterinär att komma i kontakt med institutet, och kanske få skickat prover från sverige till dem i så fall.

Jag vet annars ett lab i frankrike som ADV testar illrar, men jag är inte helt säker på hur tillförlitlig deras metod är, eller snarare, jag vet inte alls vilken metod de använder sig utav. Och Danmark är helt klart närmare för mig att skicka till ;)

Hade ju varit super om vi faktiskt även i skandinavien kunde bli duktiga på att testa våra djur - och då underlättar det om det finns lab som vill göra det ;)

Undersökte möjligheterna i 2009 när jag skulle sälja en valp till frankrike, men det verkade helt omöjligt, så det blev lättare för köparen att sätta valpen i karantän och själv testa. men ja... det hjälper ju inte mig som vill testa mina egna illrar :D

Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 14. Januar 2011, kl. 14:57
Man skal gennem sin egen dyrlæge have taget en blodprøve på dyret. Jeg vil tro det ikke er nødvendigt at teste alle dyrene der går sammen, pga den høje smittefare. Dyrlægen skal sende en ustabiliseret blodprøve til instutittet og så analyserer de den.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Starshineferrets Dato 14. Januar 2011, kl. 14:59
Jo, egentligen bör man testa samtliga djur... alla smittas inte eftersom vissa har en naturlig resistens för det. Enda gången man säkert tydligen kan avgöra att en iller är fri, är om man testar mamman, och både hon och valparna har hållts isolerade från andra illrar - är hon negativ är även valparna det. Men ja.. jag skulle våga tro att stickprov ur besättningen är bättre än inga prover alls :D
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 14. Januar 2011, kl. 15:04
Hvis jeg havde mange ildere, så ville jeg tage stikprøver i mine forskellige hold, og hvis der var en positiv ville jeg også teste resten. Sansynligheden for at kun en har det i et hold på flere ildere er lille pga den måde det smitter på.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: mette11 Dato 16. Januar 2011, kl. 17:35
Nu undrer jeg mig lidt over hvad man rent faktisk skal gøre hvis man får konstateret adv hos sine ildere...så vil man vel teoretisk set være nødt til aldrig at omgåes andre ildere på nogen måde!! Altså stoppe helt med at deltage på udstillinger, træf, passe ildere for andre og købe/sælge ildere. Utrolig surt faktisk, men en nødvendighed hvis man skal undgå at smitte andre.
For en alm. person kan det jo godt lade sig gøre, men for en opdrætter vil det vel betyde at de må nedlægge deres opdræt indtil alle deres smittede dyr er døde, eller de må holde nogen i karantæne (hvilket må blive utroligt svært hvis det smitter gennem luft også) og kun avle på dem og derefter teste hvalpe inden de sælges...

Jeg ønsker virkelig at dette tages seriøst, men jeg undrer mig lidt over hvad folk rent faktisk vil gøre såfremt der kommer tilfælde af adv hos ildere i dk. Jeg har ikke kendskab til nogen tilfælde på nuværende tidspunkt og jeg håber heller aldrig at jeg får det!

Bør opdrættere teste hvalpe før de sælger dem?? Det ville jo egentlig være rart for en køber at have en garanti for at den hvalp man køber ikke er rask smittebærer!!
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Fuske Dato 16. Januar 2011, kl. 20:00
som helt uvidende om sygdommen er der så nogenmed viden der kan gisne på hvor sandsynligt deter at tamildere er smittede?
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: mette11 Dato 16. Januar 2011, kl. 20:08
Pt. har jeg ikke hørt om nogen tilfælde i Skandinavien (dermed ikke sagt at sygdommen ikke findes hos nogen af vores ildere), men der er tilfælde rundt om i Europa og eftersom det er en sygdom der smitter meget let og folk køber dyr i udlandet i stadig større grad, så er bekymringen for at det kommer til Dk desværre ikke ubegrundet! Jeg håber ikke at det sker, men derfor er det jo også vigtigt at man overvejer det inden og er opmærksom på dette, især når man henter dyr i udlandet så man tager sine forholdsregler.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Amazing Ferret Dato 16. Januar 2011, kl. 20:14
Nu har jeg købt hos Daniela i Holland og jeg ved hun ADV tester ALLE sine dyr - så jeg er ikke vildt bekymret over om jeg har fået noget derfra
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Fuske Dato 16. Januar 2011, kl. 20:19
Citat fra: mette11 Dato 16. Januar 2011, kl. 20:08
Pt. har jeg ikke hørt om nogen tilfælde i Skandinavien (dermed ikke sagt at sygdommen ikke findes hos nogen af vores ildere), men der er tilfælde rundt om i Europa og eftersom det er en sygdom der smitter meget let og folk køber dyr i udlandet i stadig større grad, så er bekymringen for at det kommer til Dk desværre ikke ubegrundet! Jeg håber ikke at det sker, men derfor er det jo også vigtigt at man overvejer det inden og er opmærksom på dette, især når man henter dyr i udlandet så man tager sine forholdsregler.
pyh det lyder betryggende

blev lige lidt åhh nej! ved tanken om at vi uvidende kunne rende rundt og smitte hinanden på kryds og tværs
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Anne Dato 16. Januar 2011, kl. 21:27
Erika: jep det gør Sammy også, alle dyr der kommer i hendse varetægt bliver testet (vist med et par prøver) før de bliver lukket ind i flokken. De tager det faktisk enormt alvorligt i holland.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 13. Februar 2011, kl. 16:36
Så er der en lille update på området omkring den aktuelle situation i DK.

Som de fleste ved ligger nordjylland (Nord lige del af aalborg, og op til grenen) i en bekæmpelses-zone. Det har de gjort i lang tid, og fortsætter med.
Man forsøger at presse sygdommen længere nordpå, og hidtil har man ikke set ADV syd for bekæmpelseszonen. Dette er dog anderledes nu.
15 farme syd for fjorden er testet positive med ADV. Der er oprettet kontrolzoner omkring de pågældende farme på mellem 5 og 8km.
Farmene ligger ved randers og hadsund, omkring års og løgstør, vildsund ved thisted og ned til holstebro.
Af hvad jeg ved har man ikke kunne finde en specifik sammenhæng mellem farmene og tilfældende. Umiddelbart har det virket som at man har taget en bøtte med salt og drysset lidt, for så at se hvor det landte henne. Dette gør at man taler om at virusset måske kan være luftbårent.
Denne reaktion kommer af at det er farme der ikke tidligere har været testet porsitive for ADV, og de ikke bare falder med 1 eller 2 dyr pr farm. De falder med et brag! Farme der ikke tidligere har været positive kan pludselig teste positive med 60%. Selv farme der fungere som lukkede systemer kan pludselig teste positive med 40-60%.

Jeg har været i dialog med både Kopenhagen Fur og Veterinærinstituttet.
En test af ADV koster en blodprøve. Kopenhagen fur tager 7,5kr pr test (dyr) for at analysere prøven. Veterinærinstituttet tager 80kr for den første og 40kr for de efterfølgende.

De gør rigtig meget for at hindre dette skide smitsomme virus i at sprede sig, men det nytter jo ikke alverden når vi sidder med ildere, og ikke er pålagt at teste dem for ADV. Vi kan rejse på kryds og tværs i landet med vores dyr, møde andre, stoppe lidt her og der. Folk rundt omkring i landet ved ikke hvor der er oprettet kontrolzoner, og når vi kører rundt i landet med vores dyr kan vi i princippet samle det op på landevejen og tage det med os til et andet sted.

Alle farme tester 2 gange årligt. Hanner og tæver med 6mdrs mellemrum. Og det er altså farme udenfor kontrolzoner der gør dette. Farme udenfor kontrolzoner tester 25%, farme i kontrolzoner tester 100% og farme i bekæmpelseszonen tester op mod 500% af deres avlsdyr. Ingen dyr indenfor disse områder får lov til at blive flyttet uden de er testet negative. Og ingen dyr indenfor bekæmpelseszonen må blive flyttet ud af bekæmpelseszonen.

Jeg synes virkelig ilderfolket skulle tage det op til overvejelse at teste deres dyr, om de så kun har en ilder der hjemme. Jeg vil i hvert fald ikke have siddende på mig at jeg kan være mulig smittekilde for landets dyr. Og slet ikke i tider som disse hvor smitten er rykket ned i landet!
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Dark Crystal Ferret Dato 13. Februar 2011, kl. 17:05
Oh my, fuck da nogle lort!!  :S
Når du skriver farme, taler vi  så om minkfarme her? Eller ilderfarme?

Men vi vil da klart overveje det her hjemme. Det er godt nok noget bæ hvis vi har fået AVD i Danmark :X
Det kan virkelig give nogle enorme konsekvenser det her syndes jeg.
Men omkring det her tæker jeg vel også der bliver nød til at komme nogle regler omkring AVD på udstilinger og træf i fremtiden. Hvis vi virkelig har AVD i Danmark.. Vi kan jo ikke deltage i udstillinger og sådan med vores dyr, hvis nogle vaccinere for Avd og andre ikke gør.. Vi vil om ikke andet ikke her.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 13. Februar 2011, kl. 17:16
vi har haft ADV de sidste mange årtier, det er såmen ikke noget nyt. De sidste år har der bare ikke været udbrud syd for bekæmpelseszonen, men det er der så kommet nu.

Det er minkfarme. Men nogle minkfarme har jo også ildere. Jeg ved ikke hvorvidt der findes ildere på de positive minkfarme.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: lille_jill Dato 13. Februar 2011, kl. 17:36
Kan du formidle kontakten til dem der er villig til at teste vores dyr?
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Mustela Dato 13. Februar 2011, kl. 17:48
Citat fra: Dark Crystal Ferret Dato 13. Februar 2011, kl. 17:05
Oh my, fuck da nogle lort!!  :S
Når du skriver farme, taler vi  så om minkfarme her? Eller ilderfarme?

Men vi vil da klart overveje det her hjemme. Det er godt nok noget bæ hvis vi har fået AVD i Danmark :X
Det kan virkelig give nogle enorme konsekvenser det her syndes jeg.
Men omkring det her tæker jeg vel også der bliver nød til at komme nogle regler omkring AVD på udstilinger og træf i fremtiden. Hvis vi virkelig har AVD i Danmark.. Vi kan jo ikke deltage i udstillinger og sådan med vores dyr, hvis nogle vaccinere for Avd og andre ikke gør.. Vi vil om ikke andet ikke her.


Man kan desværre ikke vaccinere for plasmacytose :(
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Dark Crystal Ferret Dato 13. Februar 2011, kl. 17:59
Nej ved jeg godt. Mente også teste.. :-$
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Mustela Dato 13. Februar 2011, kl. 18:00
Citat fra: Dark Crystal Ferret Dato 13. Februar 2011, kl. 17:59
Nej ved jeg godt. Mente også teste.. :-$

Ahhh :)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Mustela Dato 13. Februar 2011, kl. 18:07
Citat fra: lille_jill Dato 13. Februar 2011, kl. 17:36
Kan du formidle kontakten til dem der er villig til at teste vores dyr?

Jeg tror bare du kan ringe til Kopenhagen fur, eller veterinærinstituttet DTU. Kopenhagen fur er bare billigere i deres test.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 13. Februar 2011, kl. 18:09
Jill: Det letteste ville være hvis folk selv ringer og siger: Hej, jeg vil godt have testet mine dyr, så jeg sender lige nogle blodprøver til jer. Så undgår man information der skal over mellemmand, og man kan selv høre hvis man har nogle spørgsmål. De er alle meget behjælpelige!
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: lille_jill Dato 13. Februar 2011, kl. 18:12
Citat fra: Dark Crystal Ferret Dato 13. Februar 2011, kl. 17:59
Nej ved jeg godt. Mente også teste.. :-$

Man kan vel ikke teste på udstillinger og træf. Så skal der være en autoriseret dyrlæge til at tage blodprøver på alle dyr på dagen samt lave tests. Går ud fra at det tager flere dage at udføre sådan en. Bagefter kan man sortere evt. smittede fra. Men HOV: så har alle ildere været nær hinanden og flere kan være blevet smittede i forbifarten.
Så kunne man måske indføre at man skulle have papir på et ikke-smittet dyr for at komme på udstilling. Men det ville jo kræve at man får det lavet lige op til, for folk besøger jo hinanden på kryds og tværs, så selvom man får lavet en test ugen før en udstilling, så har man jo kunnet nå at få smitten efter.

Kunne godt tænke mig at der blev lavet noget stikprøve-kontrol af de danske dyr udenfor udstillingsregi. Hvis det er så smitsomt, så kan man vel nøjes med at teste et forholdsvist lille antal af dyr og så stadig få et sandfærdigt svar på om sygdommen er så udbredt? Men det kræver jo at der er en del som er villige til at få taget testen på deres dyr og bagefter melde klart og sandt tilbage hvad resultatet er. Tvivler dog på at der vil være den store interesse for selv at få testet sine dyr. Det er besværligt, koster penge og man risikerer at blive testet positiv for noget som ingen alligevel kan gøre noget ved.

Håber ikke det lød for dumt..
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 13. Februar 2011, kl. 18:21
Problemet er at man godt kan få en test nu der er negativ, men om 3mdr kan den være positiv.
Lige nu har Kopenhagen Furs laboratorie ekstremt meget arbejde fordi de farme er testet positive. Derfor giver det selvfølgelig en meget større mer-kontrol. Men selvom de har dette ekstra arbejde, så snakkede de om at de havde en ekspeditionstid på omkring 10 dage.

jeg ville synes det var positivt hvis der kom regler fra udstillingernes side om at dyrene skulle være testet, men kan også godt se problemet i hvornår man så ville skulle lægge grænsen
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Mustela Dato 13. Februar 2011, kl. 18:24
Citat fra: lille_jill Dato 13. Februar 2011, kl. 18:12
Citat fra: Dark Crystal Ferret Dato 13. Februar 2011, kl. 17:59
Nej ved jeg godt. Mente også teste.. :-$

Man kan vel ikke teste på udstillinger og træf. Så skal der være en autoriseret dyrlæge til at tage blodprøver på alle dyr på dagen samt lave tests. Går ud fra at det tager flere dage at udføre sådan en. Bagefter kan man sortere evt. smittede fra. Men HOV: så har alle ildere været nær hinanden og flere kan være blevet smittede i forbifarten.
Så kunne man måske indføre at man skulle have papir på et ikke-smittet dyr for at komme på udstilling. Men det ville jo kræve at man får det lavet lige op til, for folk besøger jo hinanden på kryds og tværs, så selvom man får lavet en test ugen før en udstilling, så har man jo kunnet nå at få smitten efter.

Kunne godt tænke mig at der blev lavet noget stikprøve-kontrol af de danske dyr udenfor udstillingsregi. Hvis det er så smitsomt, så kan man vel nøjes med at teste et forholdsvist lille antal af dyr og så stadig få et sandfærdigt svar på om sygdommen er så udbredt? Men det kræver jo at der er en del som er villige til at få taget testen på deres dyr og bagefter melde klart og sandt tilbage hvad resultatet er. Tvivler dog på at der vil være den store interesse for selv at få testet sine dyr. Det er besværligt, koster penge og man risikerer at blive testet positiv for noget som ingen alligevel kan gøre noget ved.

Håber ikke det lød for dumt..

Det koster pt 7,5kr pr prøve, hvis man selv kan tage blodprøver.. Så det er jo ikke specielt dyrt, og jeg ville gerne lade mine dyr teste, da jeg selv kan tage blodprøver og det derfor ikke ville blive særlig dyrt... Øhh 45kr + kapillærrør, kanyler og engangssprøjter.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Shamua Dato 13. Februar 2011, kl. 18:36
Citat fra: Amazing Ferret Dato 16. Januar 2011, kl. 20:14
Nu har jeg købt hos Daniela i Holland og jeg ved hun ADV tester ALLE sine dyr - så jeg er ikke vildt bekymret over om jeg har fået noget derfra
Det er jeg glad for at du skriver!
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Shamua Dato 13. Februar 2011, kl. 18:44
Jeg skal helt sikkert ha testet mine dyr med det samme! Jeg bor i Randers, og hvis det er luftbårent :S....

Det duer jo ikke jeg tager til Norge hvis de er smittet!!! :S

Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Eliza Dato 13. Februar 2011, kl. 19:25
Jeg synes ikke man kan kræve som udstilling at dyret skal være testet, for den tid det tager at få et svar er mere end tid nok til at dyret er blevet smittet i mellemtiden. Hvad ville det ikke også koste når man nu som de fleste ikke slev kan tage en blodprøve? og det hver gang man skal på udstilling. Tror det bliver nogle meget kedelige udstillinger for folk vil ikke have råd til det.

Men det ville da være helt fantastisk hvis det kunne lade sig gøre så man var sikre på dyrene var raske, ligesom man må stole på at folk ikke ville tage dyr med ECE eller andre sygdomme med.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 13. Februar 2011, kl. 20:03
Hvis en udstilling ikke kan kræve at dyrene skal være testet for noget så smitsomt som det her indenfor fx de sidste 3mdr. Hvorfor hulan kan de så kræve øremidekontrol? Det smitter ikke nær så meget. Og øremider kan trods alt behandles. ADV kan på ingen måde behandles!
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Eliza Dato 13. Februar 2011, kl. 20:13
Der er da heller ingen udstillinger der kræver et papir på at dyret er fri for øremider eller har jeg overset noget? Jeg er da helt enig i at det ville være fedt hvis man kunne sikre at dyrene ikke havde ADV men det tror jeg bare er umuligt.
Øremidekontrol kan laves på dagen hvilket gør det en del lettere og egentlig synes jeg personligt at øremidekontrol er dumt da det giver unødig stress hos rigtig mange dyr. Man må jo stole på folk ikke tager syge dyr med.

Det vil som sagt også være ret dyrt at få taget blodprøver af sine dyr hver gang man skal afsted, hvis man ikke er så heldig selv at kunne eller kende nogle.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 13. Februar 2011, kl. 20:22
Jeg ville da mene at det var bedre at kræve at der var foretaget test for ADV indenfor de sidste 12 mdr end slet ikke kræve det. Jeg ved da godt at ildere kan nå at få sygdommen i mellem testen og udstillingen, men det giver da trods alt et bedre pejlemærke end slet ikke at sige noget om det.
Derudover forstår jeg slet ikke hvis der er nogen der sidder og siger "jeg vil ikke teste mine dyr, for det er dyrt" - Som ilder-ejer besøger man minimum dyrlægen 1 gang årligt - mange besøger dyrlægen flere gange, og så kan man jo lige få blodprøven med i købet. Så skal man jo ikke ud specifikt og betale konsultation for nogle blodprøver.
Desuden er stronghold på recept, så det ville man alligevel skulle til dyrlægen for at hente hvis man da bruger det præparat.

Vi taler altså om en sygdom der er dødelig her! En sygdom der ikke nødvendigvis viser kliniske symptomer hos den enkelte ilder, men som på sigt kan give dyret organsvigt! En sygdom der gør hvalpedødeligheden højere og det enkelte dyrs livskvalitet dårligere da det påvirker immunforsvaret. Og hvor stiller vi ilderavlen henne hvis vi pludselig står med en bestand der begynder at dø pga forkølelse!!!!
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Mustela Dato 13. Februar 2011, kl. 20:32
Citat fra: Eliza Dato 13. Februar 2011, kl. 19:25
Jeg synes ikke man kan kræve som udstilling at dyret skal være testet, for den tid det tager at få et svar er mere end tid nok til at dyret er blevet smittet i mellemtiden. Hvad ville det ikke også koste når man nu som de fleste ikke slev kan tage en blodprøve? og det hver gang man skal på udstilling. Tror det bliver nogle meget kedelige udstillinger for folk vil ikke have råd til det.

Men det ville da være helt fantastisk hvis det kunne lade sig gøre så man var sikre på dyrene var raske, ligesom man må stole på at folk ikke ville tage dyr med ECE eller andre sygdomme med.

Men kunne jo som udstilling kræve at folk fremviste en erklæring for plasmacytose som skulle udføres 1-2 gange årligt, ligesom vaccination mod hvalpesyge. Og så kan man jo kun gå ud fra at folk ikke tager dyr med, som har været i kontakt med ej testet dyr? Eller dyr med ECE fx.
Der er jo faktisk en udstilling i Dk som kræver at dyrene er øremidefri(ikke at det overhovedet kan sammenlignes, da det ikke er en dødelig tilstand, hvis det opdages i tide). Dem som ikke selv kan teste deres dyr, skal have dyrlægen til at gøre det, og det er jo ikke alle dyrlæger der vil udlevere fx stronghold uden de har set dyrene, selvom ejer påstår de har øremider....
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Eliza Dato 13. Februar 2011, kl. 20:38
Jamen jeg giver dig ret i at det er en rigtig alvorlig ting jeg tror bare ikke det ville hjælpe så meget med de blodprøver i forhold til udstillinger. Jeg vil meget gerne selv teste mine dyr og det synes jeg da alle ilderejere skulle gøre.

En del dyrlæger kan heller ikke tage blodprøver uden at ilderen skal i narkose og det er jo også en risiko at løbe ret ofte hvis fx testen ikke måtte være mere end 3 måneder gammel + de tit lige får barberet lidt hår af.

Man kan godt få en recept uden at skulle ha en konsultation.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Mustela Dato 13. Februar 2011, kl. 20:48
Det er ikke alle dyrlæger der vil udlevere en recept, og det er netop på recept fordi man ikke bare skal kunne gå ned og købe det, og ergo skal dyrlægen faktisk tilse dyret før de udskriver en recept. At mange så ikke gør det, er jo kun en fordel for pengepungen....

Ja, de fleste dyrlæger bruger narkose og barbering desværre. Der findes en metode som ikke kræver nogle af delene, men mange dyrlæger kender ikke til den desværre!!!! Og det kræver at man lige et kort øjeblik fiksere ilderen i nakken, med mindre man kan uden nakketag i sådan en situation...
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 13. Februar 2011, kl. 20:54
Nej, ikke alle kan bare lige ringe til en dyrlæge og få en recept uden at dyrlægen har set dyret.

Det er ingen der siger at prøven skal tages en gang hver 3. måned. Folket kommer altså ret langt ved at få taget en total test af dyrene en gang årligt, og hvis man har været i nærheden af inficerede områder så engang hvert halve år, eller umiddelbart efter man har været der (2-3uger).
Jeg tror netop det vil være godt hvis udstillingerne tog dette til sig, fordi det netop er en sygdom der er 100% dødelig. Ingen vaccine, ingen behandling. Hvis udstillingerne tog dette til sig, kan det netop være at flere dyr ville blive testet end ellers. Måske sidder der også ildere rundt omkring der ikke ville blive vaccineret hvis de ikke skulle deltage på udstilling. Måske sidder der ildere der ikke ville blive testet for øremider hvis det ikke var for udstillingen... hvem ved.
Jeg synes bare det vil være det mest forsvarlige i forhold til store samlinger af vores dyr. Både overfor vores egne dyr, men bestemt også hinandens dyr!

Og det med blodprøven... så kræver det jo bare at der er en der gider vise det til en dyrlæge, som så gider vise det til en anden, osv. Og når der så er nogle ejere der hører om dette, så kan de fortælle det inden blodprøvens dato til dyrlægen, som så lige kan undersøge det... og på den måde kan en metode sprede sig.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Mustela Dato 13. Februar 2011, kl. 21:02
Jep, det ville være en rigtig god ide. Det kræver lidt øvelse, men når rutinen er der, er det legende let......
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Blueshift Dato 13. Februar 2011, kl. 21:16
Så här gör AFA i USA på sina utställningar:

http://www.ferret.org/events/advpolicy.html (http://www.ferret.org/events/advpolicy.html)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Mustela Dato 13. Februar 2011, kl. 21:20
Citat fra: Blueshift Dato 13. Februar 2011, kl. 21:16
Så här gör AFA i USA på sina utställningar:

http://www.ferret.org/events/advpolicy.html (http://www.ferret.org/events/advpolicy.html)


Det kunne vi godt tage til os her i Dk, eller Europa generelt, på udstillingerne...
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 13. Februar 2011, kl. 21:32
Jep... man mener jo også at ADV kom her til fra Canada af....
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Dark Crystal Ferret Dato 13. Februar 2011, kl. 22:58
Altså personligt er jeg der hvor jeg når det angår AVD tager det så alvorligt at jeg ikke ville deltage på en udstilling hvor jeg vidste der ikke var krav for testning af AVD, hvis vi havde tilfælde af AVD hos ilderne. Det er jo ikke nogen lille sygdom det her. Nærmer tverdigmod. Har du fået AVD blandt dine dyr, kan du lige så godt droppe helt med at få ildere ind i dit hus igen. Det sidder i dine møbler og alt. Og smitten er hos alle dine dyr. Du kan ikke redde dem på nogen måde, når først de har fået den. Og heller ikke købe nye.
Så nej, jeg ville altså 10 gange hellere blive hjemme hvis jeg ved risikoen er stor, end at tage chancen, pga. der var folk der ikke havde råd til en vaccine, eller hvad der nu kan være af grunde. Hvis folk kan sørge for at få vaccineret deres dyr imod hvalpesyge en gang årligt, kan de vel også få råd til at teste for AVD. Og udstillinger i hele Norden har krav om hvalpesyge og Rabies hvis dyrene kommer fra udlandet for at deltage til en udstilling. Det er en udgift du kender, og derfor tager alle den som en selvfølge. Så et eller andet sted, alene for den tryghed det ville give.. Var det så ikke det værd? 
Havde jeg en udstilling ville jeg måske også have det bedst med sådan et krav i min udstilling, så man ikke kom ud i at en eller flere dyr pludselig havde fået AVD ved ens udstilling. Det er bare sådan jeg har det omkring det..

I Holland hvor de har haft nogle store udbrud af AVD for nogle år tilbage, og der har de jo lavet et krav om at alle opdrættere skal teste for AVD blandt deres dyr. Og derfor står det også på samtlige hjemmeside fra Holland hvor de sælger ilder hvalpe.
Og jeg syndes på en måde også... 
Jamen kan de teste og samtidig holde udstillinger osv.(eller den blev jo så ikke til noget, den jeg ved, skulle afholdes, men alligevel) så kan vi da vel også her i landet.

Jeg er godt klar over at omkring ECE er der også et problem. Men det mener jeg personligt mere handler omkring træf og sammenkomster hos private.
Da ilderne jo der kravler rundt og leger med hinanden, og skider i samme kasse mm.
Self er der også en risiko ved udstillinger med ECE. Men der har man dog den mulighed at lade dyrene være adskilt og ikke røre ved andres dyr, og lige så spritte hænder efter man har rørt ved andres dyr osv. Og så er du bedre sikret imod det. Sådan forholder det sig jo ikke med AVD.

Og i min verden syndes jeg at det her med AVD giver nogle kolossale konsekvenser for ilder ejere. Selvom vi ikke har alle med ildere i Danmark på vores forums, jamen så syndes jeg da stadig det er vigtig vi personligt tager et valg og vælger hvor vi selv står i forhold til AVD. Og jeg må altså sige jeg bliver foruroliget ved at høre at de har så store udbrud af det nu på mink farme.

Men igen.. et eller andet sted så nej. Var der ikke nogle krav omkring AVD ved udstillinger, så ville jeg ikke stole nok på folk selv ville fortælle hvis de havde det eller om de havde mistanke derom. For jeg tror alligevel at der også er stor uvidenhed bland mange af især de "nye" blandt deltagerne. Og hvis de ikke ved hvad det er for en sygdom, jamen hvordan skulle de så vide hvorfor de skal teste. Hvis i forstår (ved godt jeg skriver lidt rodet lige nu :-$)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Malene Dato 13. Februar 2011, kl. 23:25
Er det også muligt at teste via spyt, ligesom i USA? Det ville da klart gøre tingene nemmere.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 13. Februar 2011, kl. 23:35
nej, pt har jeg kun hørt om test via blodprøve. Ved dog de er ved at udvikle en test hvor man bare skal "prikke" dyret. Den nye test (når den er færdigudviklet) kører på samme princip som den test man laver på babyer hvor man prikker dem i hælen.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: lille_jill Dato 14. Februar 2011, kl. 00:02
Burde vi ikke få testet de dyr, før vi alle hyper den der sygdom helt vildt?
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 14. Februar 2011, kl. 11:22
hyper? - Jill selvom der ikke er synderlig stor sandsynlighed for at lille fru jensen på strandvejen sidder med smittede dyr, så er det her altså meget alvorligt!
Hvis man bare vidste hvorfor smitten havde bredt sig kunne man jo tage sine foranstaltninger, men man ved det ikke. Det kan være nogle har flyttet nogle mink uden man ved det, det kan være besøgende på farme der ikke har opretholdt de rette foranstaltninger, men det kan lige så godt være vilde dyr der render rundt og er bærere.
Det handler jo om at det her er en så alvorlig sygdom at vi er nødt til at lave nogle foranstaltninger omkring vores dyr, sådan at vi som mennesker med sikkerhed kan sige "jeg gør mit for at mindske smitten". Et er hvis ens egne dyr får det, men man kan altså ikke være bekendt ikke at teste sine dyr fordi man er bange for sandheden og dermed være smittekilde for andres dyr!
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Anne Dato 14. Februar 2011, kl. 12:35
Jill siger jo også at man bør tæste, men som jeg læser det at man skal lade være med at gå fuldstændigt i panik og se adv alle vegne.

Selvfølgelig skal det tages seriøst, og selvfølgelig er det en god idé at få testet kæleilderne i danmark, men man kan jo godt tage noget alvorligt og prøve at forebygge uden man behøver at gå fuldstændigt i panik. Det er i hvert fald som jeg læser det og også min egen holdning.

Jeg tror ikke vi har det blandt kæleildere, men har vi, så ville det selvfølgelig være en fordel at finde ud af det.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Eliza Dato 14. Februar 2011, kl. 12:50
Jeg forstår ikke helt den her tråd.. for i ECE tråden der er de personer der nu går så meget op i ADV tråden jo imod og synes det bliver kørt op til noget det ikke er, men her ja det skal vi tage seriøst selvom ingen ildere er testet positivt.

Ja ADV er 100% dødelig hvor ECE jo kun er dødelig for nogle enkelte dyr og så er der jo også lige dem der får varige men og risikoen for at udvikle dødelige sygdomme senere hen, men det er jo ikke så vigtigt åbenbart.

Jeg siger ikke penge skal være den vigtigste faktor og hvis jeg følte mig helt sikker på der så ikke var nogen risiko for at mine dyr så blev smittede så var det jo det værd, men som jeg ser det så vil det aldrig ske.
Pt skal min dyrlæge så ha min 400kr for at tage en blodprøve og der kom nok lidt mere oveni, så kan folk jo se hvor mange dyr de har og gange det + det beskedne beløb det koster at få den analyseret, men mon ikke det stiger når ALLE der skal udstille skal bruge dem og ikke bare en lille prøve, hvis det så skal gøres to gange om året, så løber det hurtigt op. (det var bare lige til samligningen mellem ADV tetst og en rabies vaccination til under 100kr hver 3. år)

Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Shamua Dato 14. Februar 2011, kl. 13:19
Jeg har lige snakket med Kopenhagen Fur, og det er bare super nemt at få det testet. De sender et kit sæt til mig, tror jeg det hedder, hvor jeg skal klippe op til blodåren i neglen, og så tage noget blod fra ned i et eller andet rør, og så sende blodprøverne tilbage til dem med det samme. Det lød meget nemt.... Og jeg er sikker på at der er andre der kan forklare hvordan man gør, bedre end jeg lige gjorde. Men jeg skal bare sende det tilbage med det samme, og så laver hun den til en hastesag, så jeg kan nå at få svar inden jeg skal til Norge. Super lækkert!

Jeg regner med at klippe neglen op på en af bagpoterne så det ikke er så tydeligt, hvis de nu stadig skal til udstilling. Men det er jo så heller ikke det vigtigste, det vigtigste er at få testet dyrene.

Men nu hvor det er så nemt, så tænker jeg også at det jo ikke er urimeligt for udstillinger at kræve en ADV test. :)

Det koster 7,5 kr pr. dyr, + porto af forsendelse. Det er jo lige til at overleve :)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Mustela Dato 14. Februar 2011, kl. 13:52
Citat fra: Eliza Dato 14. Februar 2011, kl. 12:50
Jeg forstår ikke helt den her tråd.. for i ECE tråden der er de personer der nu går så meget op i ADV tråden jo imod og synes det bliver kørt op til noget det ikke er, men her ja det skal vi tage seriøst selvom ingen ildere er testet positivt.

Ja ADV er 100% dødelig hvor ECE jo kun er dødelig for nogle enkelte dyr og så er der jo også lige dem der får varige men og risikoen for at udvikle dødelige sygdomme senere hen, men det er jo ikke så vigtigt åbenbart.

Jeg siger ikke penge skal være den vigtigste faktor og hvis jeg følte mig helt sikker på der så ikke var nogen risiko for at mine dyr så blev smittede så var det jo det værd, men som jeg ser det så vil det aldrig ske.
Pt skal min dyrlæge så ha min 400kr for at tage en blodprøve og der kom nok lidt mere oveni, så kan folk jo se hvor mange dyr de har og gange det + det beskedne beløb det koster at få den analyseret, men mon ikke det stiger når ALLE der skal udstille skal bruge dem og ikke bare en lille prøve, hvis det så skal gøres to gange om året, så løber det hurtigt op. (det var bare lige til samligningen mellem ADV tetst og en rabies vaccination til under 100kr hver 3. år)

Nu tester det laboratorie over 100.000 prøver om året, og de kan kører omkring 10.000 prøver af gangen, så tror nu ikke den pris vil stige fordi der måske kommer omkring 1000 test mere.

Ja, som Marianne skriver, så kan man klippe lidt op i blodåren på neglen, da de kapillærrør som prøven skal ned i, kun kræver få dråber. Så man behøver ikke blodprøver hos en dyrlæge, men kan udføre testen helt selv. Og så vidt jeg har forstået, så kræver de vidst ingen gang penge for KIT indeholdende rør og evt. holdere. Så det kan jo ikke være lettere eller billigere for at få sine dyr testet for denne virus ;)

Man skal jo ikke male fanden på væggen, fordi der er registreret positive tilfælde af plasmacytose, som faktisk altid har været på minkfarme i DK, Norge, Sverige, Finland, Holland osv. Men da der er set spredning af virus af uforklarlige årsager, så skal man da tage sine forholdsregler og overveje hvordan man bedst muligt kan beskytte sine dyr. (ligesom man også skal tage sine forholdsregler mht. ECE)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Anne Dato 14. Februar 2011, kl. 13:53
selvfølgelig har dine dyr ikke adv marianne, men fint du får det testet. hvad kostede det at få tilsendt de der prøver, for det kunne da være helt fint at få det gjort! Så kunne man jo evt tage nogle stikprøver hos forskellige rundt i landet (for har du eller jeg der bor heroppe det, så har mange andre det jo nok også efter diverse træf, udstillinger osv, men selvfølgelig er der ikke nogen af os der har det).

jeg vil sige jeg er noget mere bange for ADV end jeg er for ECE, men jeg ser alligevel ECE som en noget mere reell trusse, da vi har set tilfælde der højest sandsynligt er det, hvorimod vi HELDIGVIS ikke har set adv tilfælde endnu (og hvis vi får det så tror jeg at jeg isolerer mig fra ilderverden, for jeg synes ligesom jeg har haft død og ulykke nok i min flok).

Nåja, og husk at prøven godt kan vise falsk positiv (og det omvendte) så hvis du får at vide den er positiv så er det jo ikke 100% sikkert.

Du må meget gerne lige skrive herinde når du har gjort det, hvordan du gjorde osv.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Eliza Dato 14. Februar 2011, kl. 13:55
Citat fra: Shamua Dato 14. Februar 2011, kl. 13:19
Jeg har lige snakket med Kopenhagen Fur, og det er bare super nemt at få det testet. De sender et kit sæt til mig, tror jeg det hedder, hvor jeg skal klippe op til blodåren i neglen, og så tage noget blod fra ned i et eller andet rør, og så sende blodprøverne tilbage til dem med det samme. Det lød meget nemt.... Og jeg er sikker på at der er andre der kan forklare hvordan man gør, bedre end jeg lige gjorde. Men jeg skal bare sende det tilbage med det samme, og så laver hun den til en hastesag, så jeg kan nå at få svar inden jeg skal til Norge. Super lækkert!

Jeg regner med at klippe neglen op på en af bagpoterne så det ikke er så tydeligt, hvis de nu stadig skal til udstilling. Men det er jo så heller ikke det vigtigste, det vigtigste er at få testet dyrene.

Men nu hvor det er så nemt, så tænker jeg også at det jo ikke er urimeligt for udstillinger at kræve en ADV test. :)

Det koster 7,5 kr pr. dyr, + porto af forsendelse. Det er jo lige til at overleve :)

Hvordan vil du stoppe blødningen igen? Og hvor meget blod skulle der i?
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Anne Dato 14. Februar 2011, kl. 13:59
man kan stoppe blødningen ved at gnide lidt håndsæbe på (kom engang til at klippe for langt på et marsvin). men ellers så er det jo heller ikke fordi de dør af blodmangel ved det, det bløder bare vildt meget. My har engang revet en klo af og der var blod i hele lejligheden, men ilderen havde det altså fint, andet end at den ikke var helt revet af så vi måtte til dyrlægen og få den helt ud (det var selvfølgelig ømt).

Jeg er nu ikke vild med at skulle klippe en negl for langt op med vilje, får helt dårlig samvitighed bare ved tanken,  men på den anden side så er det midnre stressfyldt en en dyrlægetur, og man kan jo trøste sine dyr bagefter.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Mustela Dato 14. Februar 2011, kl. 14:02
Et lille bitte hul, så der kun kommer 1-2 dråber ud, og så holder du røret mod bloddråben og røret vil så automatisk suge blodet ind. Jeg ville enten sørge for at klippe så lille et hul at det hurtigt stopper af sig selv, eller bruge spongostan til at stoppe blodningen med. Men det tror jeg slet ikke bliver nødvendigt, da det kun skal være et lille bitte klip i åren. Men man kan hvis du vil være sikker, få noget som stopper blødning.

http://www.kirstensdyrebutik.dk/24/c50/m680/ilder/pleje/klip_stop/ (http://www.kirstensdyrebutik.dk/24/c50/m680/ilder/pleje/klip_stop/)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Eliza Dato 14. Februar 2011, kl. 14:25
Nu har jeg så også snakket med Kopenhagen Fur og de kunne altså ikke forstå hvorfor der pludselig var så mange henvendelser  :) Hun nævnte selv at der jo kom en del omkostninger til administration når vi som enkelte personer ringer ind og det er de jo ikke interreseret i.

Så hvis det virkelig er noget der skal gøres fremover så ville det nok være en ide at det var udstillingerne der stod for det så de kun skulle snakke med dem og ikke alle deltagerne på sådan en udstilling. Hun snakkede selv om vi ikke havde en forening der kunne stå for det, men måske det er bedst hvis det er udstillingerne selv?

At jeg nok selv har svært ved at klippe for meget af neglen så det gør ondt på mit dyr er noget jeg må finde ud af.

Men stadig vil jeg ikke mene at man på nogen måder kan være sikker på at ens dyr ikke kan smitte eller blive smittet fordi man tager en tetst.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: FerretParadise Dato 14. Februar 2011, kl. 14:30
Får man så svar tilbage med dyrets navn og chipnummer på?

Jeg kan da godt forstå, at de hos Kopenhagen Fur helst vil, at det er en forening/udstilling der står for det, så de ikke bliver kimet ned af os alle sammen, og de så kan nøjes med at sende det hele til et sted.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Mustela Dato 14. Februar 2011, kl. 14:33
Citat fra: Eliza Dato 14. Februar 2011, kl. 14:25
Men stadig vil jeg ikke mene at man på nogen måder kan være sikker på at ens dyr ikke kan smitte eller blive smittet fordi man tager en tetst.

Du kan jo så bare vælge at lade være med at teste! Det er jo op til den enkelte ejer, og ja en test immunisere ikke dine dyr, så de ikke kan blive smittet i mellem testning. Men den giver i hvertfald et prej omkring hvorvidt dine dyrs adv-status er! Og jeg tror ikke vi finder nogle positive dyr, men det er da rart at vide alligevel.

Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Mustela Dato 14. Februar 2011, kl. 14:36
Citat fra: FerretParadise Dato 14. Februar 2011, kl. 14:30
Får man så svar tilbage med dyrets navn og chipnummer på?

Aner det ikke, men det tror jeg faktisk ikke man gør! Men måske de kan gøre det, hvis man spurgte!?!
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Anne Dato 14. Februar 2011, kl. 14:41
hvis det har interesse kan det godt blive taget op til dif møde i marts? Det kan jo godt være folk gerne vil teste selv om det ikke er i forbindelse med en udstilling?
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Mustela Dato 14. Februar 2011, kl. 14:46
Citat fra: Anne Dato 14. Februar 2011, kl. 14:41
hvis det har interesse kan det godt blive taget op til dif møde i marts? Det kan jo godt være folk gerne vil teste selv om det ikke er i forbindelse med en udstilling?

Skide god ide Anne :) Så kunne man arrangere at der var en repræsentant for både Jylland, Fyn og Sjælland? -som så sørgede for at sende ind?
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Eliza Dato 14. Februar 2011, kl. 14:47
Citat fra: Mustela Dato 14. Februar 2011, kl. 14:33
Citat fra: Eliza Dato 14. Februar 2011, kl. 14:25
Men stadig vil jeg ikke mene at man på nogen måder kan være sikker på at ens dyr ikke kan smitte eller blive smittet fordi man tager en tetst.

Du kan jo så bare vælge at lade være med at teste! Det er jo op til den enkelte ejer, og ja en test immunisere ikke dine dyr, så de ikke kan blive smittet i mellem testning. Men den giver i hvertfald et prej omkring hvorvidt dine dyrs adv-status er! Og jeg tror ikke vi finder nogle positive dyr, men det er da rart at vide alligevel.

Det er jo ikke op til den enkelte hvis i vil som du selv siger gøre det til et krav på udstillinger.
Jeg har hele tiden sagt at jeg gerne ville teste mine dyr men det er ikke fordi de kommer på udstillinger som sådan.

Faktisk så er det da lidt pladt der er al den ballade omkring det nu når der slet ikke er nogle der er testet positiv, men da der var to ildere som højst sandsynlig er blevet smittet med ECE som vi dog ikke rigtig kan teste, ja så forsatte alle som om intet var sket. Synes selv det er en smule modsigende..
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Anne Dato 14. Februar 2011, kl. 14:50
vi har desværre ikke et bestyrelsesmedlem på fyn :S men måske vi kunne gøre sådan at testene blev sendt til dif, som sendte dem ud til folk, og at folk så selv skulel sende dem ind?

Men det er jo bare at tage snakke med dem om hvordan det kunne foregå, jeg kan da prøve at skrive en mail og spørge, er der nogen der har en mailadresse så kan jeg gøre det med det samme (det skader jo ikke at undersøge)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Sølvsten Dato 14. Februar 2011, kl. 14:56


Faktisk så er det da lidt pladt der er al den ballade omkring det nu når der slet ikke er nogle der er testet positiv, men da der var to ildere som højst sandsynlig er blevet smittet med ECE som vi dog ikke rigtig kan teste, ja så forsatte alle som om intet var sket. Synes selv det er en smule modsigende..

Nu kender jeg kun til Chucky som muligvis har ECE men her har Jill da også handlet hun har da ikke fortsat som om intet var hændt. Den anden ilder ved jeg ikke hvem er så her ved jeg ikke om ejeren har taget sine forholdsregler.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Anne Dato 14. Februar 2011, kl. 15:00
Jeg synes altså heller ikke det passer at folk ikke tager ECE alvorligt, og jeg forstår ikek hvorfor du bliver ved med at insistere på det Eliza.

Jeg synes altså heller ikek ADV skal blæses op til en kæmpe risiko, når der nok ikke er nogen smittede, men omvendt så synes jeg det er en god tryghed at der bliver testet rundt omkring. jeg kunen godt finde på at teste mine, selv om jeg er 100% sikker på der ikek er noget. Og hvis man kunne få dem der har mange dyr, dem der rejser meget å udstilling, dem der tager formidlingsdyr ind og dem der måske er i kontakt med mink (indirekte selvf) til at teste, så tror jeg vi hurtigt kan få et meget realistisk billede af om vi har det (hvilket vi ikke har), og et eller andet sted ville det også være rart nok at vide. Jeg ville nok heller ikke tage mine til dyrlægen for en test, når nu jeg ikek føler det er en trussel, men når testet er så nem og billig så kan man jo ligeså godt bare gøre det.

jeg ville nu nok ikke gå så langt som at synes det skulle være et krav på udstillnger, men omvendt ville jeg da teste mine hvis det var.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Eliza Dato 14. Februar 2011, kl. 15:12
Citat fra: Sølvsten Dato 14. Februar 2011, kl. 14:56


Faktisk så er det da lidt pladt der er al den ballade omkring det nu når der slet ikke er nogle der er testet positiv, men da der var to ildere som højst sandsynlig er blevet smittet med ECE som vi dog ikke rigtig kan teste, ja så forsatte alle som om intet var sket. Synes selv det er en smule modsigende..

Nu kender jeg kun til Chucky som muligvis har ECE men her har Jill da også handlet hun har da ikke fortsat som om intet var hændt. Den anden ilder ved jeg ikke hvem er så her ved jeg ikke om ejeren har taget sine forholdsregler.

Det her er på ingen måde ment som Jill ikke gjore det rigtige eller gør. Amina er selvfølgelig også smittet, men hun er bare stærkere end Chucky så det virker ikke så slemt.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Sølvsten Dato 14. Februar 2011, kl. 15:16
Citat fra: Eliza Dato 14. Februar 2011, kl. 15:12
Citat fra: Sølvsten Dato 14. Februar 2011, kl. 14:56


Faktisk så er det da lidt pladt der er al den ballade omkring det nu når der slet ikke er nogle der er testet positiv, men da der var to ildere som højst sandsynlig er blevet smittet med ECE som vi dog ikke rigtig kan teste, ja så forsatte alle som om intet var sket. Synes selv det er en smule modsigende..

Nu kender jeg kun til Chucky som muligvis har ECE men her har Jill da også handlet hun har da ikke fortsat som om intet var hændt. Den anden ilder ved jeg ikke hvem er så her ved jeg ikke om ejeren har taget sine forholdsregler.

Det her er på ingen måde ment som Jill ikke gjore det rigtige eller gør. Amina er selvfølgelig også smittet, men hun er bare stærkere end Chucky så det virker ikke så slemt.

Jamen hvem er det så der fortsætter som om intet var hændt? Er der nogle du har kendskab til der har ECE og som ikke vil tage sine forholdsregler?? jeg ved godt at man ikke kan hænge folk ud offentligt men hvis du med sikkerhed ved der er nogle så skylder man måske de folk der har omgang med de dyr at fortælle dem det, så man selv kan tage sine forholdsregler.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Eliza Dato 14. Februar 2011, kl. 15:24
Jeg forstår ikke hvorfor folk ikke selv kan regne ud at Chucky nok har fået det fra et af de andre dyr der var på det træf, han har jo ikke selv muteret en virus til sig selv.

Der er da ingen andre der har meldt sig fra en udstilling og alle har gladeligt meldt sig til den næste også, det jeg mener med at folk forsætter som de plejer. Jo jo folk er måske lidt mere opmærksomme men så er det også det.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Sølvsten Dato 14. Februar 2011, kl. 15:28
Det er lidt ærgeligt at denne tråd skal handle om noget andet end ADV så jeg skriver lige svaret til Eliza i tråden om Chuckys dårlige mave.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Amazing Ferret Dato 14. Februar 2011, kl. 15:30
Citat fra: Eliza Dato 14. Februar 2011, kl. 15:24
Jeg forstår ikke hvorfor folk ikke selv kan regne ud at Chucky nok har fået det fra et af de andre dyr der var på det træf, han har jo ikke selv muteret en virus til sig selv.

Der er da ingen andre der har meldt sig fra en udstilling og alle har gladeligt meldt sig til den næste også, det jeg mener med at folk forsætter som de plejer. Jo jo folk er måske lidt mere opmærksomme men så er det også det.

Du har da også selv meldt dig til næste udstilling - så må du jo også være ligeglad  :S :S

Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 14. Februar 2011, kl. 15:39
Nu har jeg ikke skrevet alt dette i denne tråd for at blæse det helt ustyrligt op. Har skrevet det for at gøre folket opmærksomt på at vi altså har en ændret tilstand i danmark, og vi derfor bør overveje hvilke forholdsregler vi skal tage i betragtning.

Det er ikke fordi jeg ikke synes ECE ikke er vigtigt. Jeg synes bestemt det er noget man skal være lige så opmærksom på som dette er.
Vi behøver jo ikke vente med at skride til handling før der evt. er en tam-ilder der får denne smitte, ligesom vi ikke behøæver vente med at reagere til ildere rammes af ECE. Men selvom ECE er svært at teste, så kan du jo se at ilderen fx har dårlig mave, og så bliver man jo opmærksom på det og holder ilderen hjemme. Det jeg synes der er så forfærdeligt ved ADV er at i langt de fleste tilfælde ikke kan se på dyret om det er smittet eller ej.

Nu har jeg været i dialog med Kopenhagen Fur igen fordi de var smadder nysgerrige over denne "pludselige" interesse. Og jeg forklarede dem da selvfølgelig hvad det handlede om og hvordan det var kommet på tale. Hende jeg talte med var meget positiv omkring det hele. Hun mente at det var ret fornuftigt at dette blev taget op blandt os når det er vi fx mødes på udstillinger med dyr fra hele landet. Dog skulle vi være opmærksomme på at det ville blive billigere for os hvis vi fik testet mange dyr samtidig (altså sendt ud og ind sammen) og slvfølgelig ville det også lette arbejdet for dem.
Der ud over vil de tage det op der inde om det er sådan at jeg muligvis kan komme i besiddelse af nogle kort over kontrolzonerne, sådan at vi kan se om der rent faktisk sidder nogle med ildere i et risiko-område.

Jeg synes det er utrolig dejligt at Kopenhagen Fur har så positiv en holdning til denne situation, og er så villige til at hjælpe os. Det synes jeg virkelig er dejligt.

Selvfølgelig kan man ikke tvinge folk til at teste for ADV. Man kan altid selv vælge om man vil eller ej. Og det er da også fair nok hvis der sidder nogle ude i landet som ikke vil teste, det skal de da have lov til... Men derfor vil det stadig være en positiv foranstaltning hvis udstillingerne kræver test indenfor de sidste 12 mdr.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Eliza Dato 14. Februar 2011, kl. 15:45
Citat fra: Amazing Ferret Dato 14. Februar 2011, kl. 15:30
Citat fra: Eliza Dato 14. Februar 2011, kl. 15:24
Jeg forstår ikke hvorfor folk ikke selv kan regne ud at Chucky nok har fået det fra et af de andre dyr der var på det træf, han har jo ikke selv muteret en virus til sig selv.

Der er da ingen andre der har meldt sig fra en udstilling og alle har gladeligt meldt sig til den næste også, det jeg mener med at folk forsætter som de plejer. Jo jo folk er måske lidt mere opmærksomme men så er det også det.

Du har da også selv meldt dig til næste udstilling - så må du jo også være ligeglad  :S :S

Som altid kan du kun komme med noget hvis der er mulighed for at give en spydig bemærkning..
Skriver ingen steder at folk er ligeglade, men siger det er selvmodsigende når den ene virus er vigtigere end den anden.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 14. Februar 2011, kl. 15:49
Jeg tror ikke der er nogen der mener at det ene er mere vigtigt end det andet Eliza.
I bund og grund handler det vel bare om at ECE kan man ikke teste for (endnu) men ADV kan der testes for, og hvorfor så ikke gøre det?
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Amazing Ferret Dato 14. Februar 2011, kl. 15:51
Det var ikke en spydig bemærkning - men det forekommer mig bare underligt at du sidder og beskylder os andre for at være ligeglade og melde os til de forskellige udstillinger når du også gør det.

Jeg er ikke en person der normalt går i panik over ting og det gør jeg heller ikke nu. Hverken med ECE eller ADV. Og hvis jeg skulle vælge hvad jeg synes er værst, så vil jeg bestemt mene at ADV er værst da det er 100% dødeligt. Og det er ECE ikke
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Anne Dato 14. Februar 2011, kl. 15:53
Jeg vil nu nok hellere rammes af ece end af adv! Men da helst ingen af delene.
Jeg mener at at truslen fra ece nok er mere reel, men som Line siger kan man teste for det ene og ikke det andet, og hvis vi får testet og vi alle sammen (selvfølgelig) er får negative prøvesvar, så får vi da i det mindste sikkerhed for det (og ja, man kan selvfølgelig få smitten senere, men man kan jo også teste igen).
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Blueshift Dato 14. Februar 2011, kl. 16:27
Citat fra: Amazing Ferret Dato 14. Februar 2011, kl. 15:51
ADV er værst da det er 100% dødeligt.

Nej, ADV är inte nödvändigtvis en säker dödsdom. Inte alla illrar som smittas av ADV utvecklar sjukdom. Vissa smittade illrar lever hela livet utan att någonsin få symtom.

Jag kan också tillägga att minkar drabbas ofta betydligt hårdare och smittas lättare av ADV än vad illrar gör.



Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Amazing Ferret Dato 14. Februar 2011, kl. 16:32
Citat fra: Blueshift Dato 14. Februar 2011, kl. 16:27
Citat fra: Amazing Ferret Dato 14. Februar 2011, kl. 15:51
ADV er værst da det er 100% dødeligt.

Nej, ADV är inte nödvändigtvis en säker dödsdom. Inte alla illrar som smittas av ADV utvecklar sjukdom. Vissa smittade illrar lever hela livet utan att någonsin få symtom.

Jag kan också tillägga att minkar drabbas ofta betydligt hårdare och smittas lättare av ADV än vad illrar gör.

Jeg mener nu også dem der udvikler symptomerne  :)
Jeg ved godt at nogle kan være smittede men ikke viser symptomer
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Blueshift Dato 14. Februar 2011, kl. 16:47
Citat fra: Amazing Ferret Dato 14. Februar 2011, kl. 16:32
Jeg mener nu også dem der udvikler symptomerne  :)
Jeg ved godt at nogle kan være smittede men ikke viser symptomer

:)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Anne Dato 14. Februar 2011, kl. 16:47
Der er også nogle smittede dyr der kan leve med sygdommen i meget lang tid, det kommer jo an på hvordan symptomerne viser sig, det kan være meget forskelligt.

Problemet er jo bare at det er så smitsomt som det er og det er noget forbandet stads at få indenfor sine vægge. Jeg vile anse det som en katastrofe hvis nogen af mine fik adv.

Men jeg tror nu stadig ikke der er overhængende risiko for at nogen af os har eller får det. Jeg ved bare at jeg synes det er bedre at få lavet nogle tests, evt bare stikprøver, i miljøet og så få bevist at det ikke er der, i stedet for at gå ud fra at det ikke er der (eller måske frygte at det er).
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 14. Februar 2011, kl. 16:48
Rigtig mange ældre ildere kan være smittede uden at vise kliniske symptomer... Det ændrer dog ikke på at de har sygdommen og derved har større risiko for bl.a. at dø af organsvigt.

Faktisk kan man et eller andet sted sammenligne denne sygdom med HIV....
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Dark Crystal Ferret Dato 14. Februar 2011, kl. 16:49
Jeg ved ikke rigtig... nu høre jeg flere gange i gennem tråden her, den der med, jamen vi har ikke smittede ildere med AVD.
Nej, men hvordan kan vi også vide det når vi ikke har nogle der tester for det? Kun ved at teste ved vi om der er noget.. Hvordan skulle man ellers vide det?

Det er ikke noget med at vi skal panikket helt vildt over det. Men det er stadig uvist om vi har AVD blandt ilderne. For jeg har ikke hørt eller kender nogle der rent faktisk har testet for det i Danmark. Og derfor kan vi jo heller ikke være helt sikre på om vi har det. Ydre mere har vi  jo heller ikke alle ildere ejere på dette forum.
Det er umuligt at vide hvor smittet skulle komme fra, og hvornår. Og derfor kan vi jo komme ud i vi pludselig havde et tilfælde af det. Og syndes ikke det er at panikke at man er på forhånd med tingene. Og syndes også derfor det er dejligt at Line skriver det ud nu. Så man kan blive bevist om der kan være en større ricsiko lige nu, end der var før. Så man kan få den op og tage et personligt valg og standpunkt om det med sig selv og andre.

Og personligt vil jeg få testet mine dyr, lige så snart jeg får muligheden. Det er self personligt om man vil det, og især ved tanken om at man skal påføre sine dyr smerte ved at klippe i deres negl. Men de har altså også ondt når de bliver vaccineret og hvad man ellers får gjort af ting og sager hos dyrlægen. Så det er jo synd for ilderene, men det er jo ikke så slemt i det store løb.. det tænker jeg om ikke andet.

Syndes det kunne være fedt hvis DIF gik ind i den. Det ville virkelig være dejligt <3

Men håber også at udstillingerne i landet om ikke andet snakker om det i deres team. For jeg har det altså stadig dårligt med at skulle deltage, når der er uvished om AVD. Men det er ikke noget jeg vil blande mig yderliger i, bare håbe lidt på.  :-$
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Stephanie Dato 14. Februar 2011, kl. 17:20
Citat fra: Dark Crystal Ferret Dato 14. Februar 2011, kl. 16:49
Jeg ved ikke rigtig... nu høre jeg flere gange i gennem tråden her, den der med, jamen vi har ikke smittede ildere med AVD.
Nej, men hvordan kan vi også vide det når vi ikke har nogle der tester for det? Kun ved at teste ved vi om der er noget.. Hvordan skulle man ellers vide det?

Det er ikke noget med at vi skal panikket helt vildt over det. Men det er stadig uvist om vi har AVD blandt ilderne. For jeg har ikke hørt eller kender nogle der rent faktisk har testet for det i Danmark. Syndes det kunne være fedt hvis DIF gik ind i den. Det ville virkelig være dejligt <3


Der er blevet testet for ADV tidligere, hun fik testet via spytprøven. Kan desværre ikke huske navnet på hende, men Lussingen må kunne huske det, for hun har hendes dyr nu :)  (og de testede negative  ;))
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: stjernehuset Dato 14. Februar 2011, kl. 19:43
Det er muligt at finde en liste over de farme der har fået konstateret smitte (opdateret 14.2.)

Listen findes på: www.kopenhagenfur.com/avler (http://www.kopenhagenfur.com/avler)
Gå ind under laboratoriet - sygdomme - plasmacytose - farme med reagenter i sæsonen.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Stephanie Dato 14. Februar 2011, kl. 19:51
Citat fra: stjernehuset Dato 14. Februar 2011, kl. 19:43
Det er muligt at finde en liste over de farme der har fået konstateret smitte (opdateret 14.2.)

Listen findes på: www.kopenhagenfur.com/avler (http://www.kopenhagenfur.com/avler)
Gå ind under laboratoriet - sygdomme - plasmacytose - farme med reagenter i sæsonen.

Her linket til listen http://www.kopenhagenfur.com/avler/laboratoriet/sygdomme/plasmacytose/farme-med-reagenter-i-saesonen (http://www.kopenhagenfur.com/avler/laboratoriet/sygdomme/plasmacytose/farme-med-reagenter-i-saesonen)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Anne Dato 14. Februar 2011, kl. 19:54
Øv hvor er det nedern tæt på, men jeg trøster mig med at det alligevel ikke er lige præcis her (lidt positivt skal man jo se i det).
Er der nogen der ved hvilke forholdsregler der tages i forhold til når minkfarme har positive tests?
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Shamua Dato 14. Februar 2011, kl. 20:08
Jeg kan ikke se nogen i nærheden af Randers... Er dog heller ikke så go' til byerne her omkring... Er der nogen der lige genkender nogen nær Randers?
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Stephanie Dato 14. Februar 2011, kl. 20:09
Jeg kunne egentligt godt tænke mig nogle tal/procenter på smitten.

Der siges at der er dyr der har naturlig immunitet mod sygdommen, hvor høj procentdel skyder man det til?

De kan være smittet men ikke udvikle sygdommen, hvad er tallene for dette?

Jeg tænker bare sådan lidt. De færreste har under 3 ildere, hvis en af de ilder får smitten, bør de andre i flokken så ikke udvikle noget?

Jeg har 4 ilder, og hvis en er smittet så tvivler jeg da på at jeg er så heldig at den iilder ikke udvikler sygdommen og at de andre 3 er immune (medmindre det altså er så højt det immuntal)

Så jeg burde vel allerede have oplevet at de udviklede sygdommen hvis jeg havde den inden for mine døre nu når den er så smitsom, men ingen her viser nogle af de symptomer, ej heller den lækre pels de kan få af den.

Det er ikke fordi jeg ikke vil teste for sygdommen, for det vil jeg gerne, men jeg vil ikke stå og klippe mine dyr negle til blods flere gange om året for at teste (neglene skal klippes rimeligt ofte og jeg synes ikke de skal begynde at få dårlige oplevelser med negleklipning), og da jeg ikke kommer i nærheden af mink, eller bor i nærheden af nogen farme, ej heller kommer mine dyr til træf eller lignende, så må jeg indrømme at jeg anser risikoen for at mine dyr er smittet ret lille, specielt da ingen ud af 4 ildere viser noget. så derfor vil jeg heller ikke begynde at tage blodprøver flere gange om året for at teste det. Jeg tager dog gerne en test hvis mine dyr skal have taget blodprøve i forbindelse med noget andet, men stikker dem ikke udelukkende for en test.

Så må folk kalde mig uansvarlig hvis de har lyst til det. Men har lidt svært ved at se hvorfor jeg skulle udsætte mine dyr for gene ved test når jeg ikke færdes i minkmiljøer, internater osv
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: lussingen Dato 14. Februar 2011, kl. 20:12
Citat fra: Stephanie Dato 14. Februar 2011, kl. 17:20
Citat fra: Dark Crystal Ferret Dato 14. Februar 2011, kl. 16:49
Jeg ved ikke rigtig... nu høre jeg flere gange i gennem tråden her, den der med, jamen vi har ikke smittede ildere med AVD.
Nej, men hvordan kan vi også vide det når vi ikke har nogle der tester for det? Kun ved at teste ved vi om der er noget.. Hvordan skulle man ellers vide det?

Det er ikke noget med at vi skal panikket helt vildt over det. Men det er stadig uvist om vi har AVD blandt ilderne. For jeg har ikke hørt eller kender nogle der rent faktisk har testet for det i Danmark. Syndes det kunne være fedt hvis DIF gik ind i den. Det ville virkelig være dejligt <3


Der er blevet testet for ADV tidligere, hun fik testet via spytprøven. Kan desværre ikke huske navnet på hende, men Lussingen må kunne huske det, for hun har hendes dyr nu :)  (og de testede negative  ;))

Ja, det er mig der har Susannes dyr. De blev testet, da en af dem kom fra Holland af, da han var hvalp. Testen var ganske rigtig negativ :)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Shamua Dato 14. Februar 2011, kl. 20:14
Citat fra: Shamua Dato 14. Februar 2011, kl. 20:08
Jeg kan ikke se nogen i nærheden af Randers... Er dog heller ikke så go' til byerne her omkring... Er der nogen der lige genkender nogen nær Randers?

Ej okay, 8983 Gerlev er den der er tættest på mig...... Det er ca 20 km væk herfra  >:|

Det er da slet ikke så spredt som jeg synes det lød til  :)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Eliza Dato 15. Februar 2011, kl. 13:39
øhh nu har jeg fået tilsendt det der sæt fra Kopenhagen Fur men det er ikke lige det jeg havde forestillet mig. Kan godt være det bare er mig der ikke har forstand på det men synes heller ikke det passer til den beskrivelse der blev givet herinde.

Jeg har fået en hvid klump af et eller andet som lugter meget parfumeret (må jo være voksen) og så var der en grå plastikplade i som kan skubbes lidt ned og så er der en slags riller i og over dem er der tal fra 1-12, men øhh hvor skal blodet være det ligger jo på ingen måde fast (sikret) i den plastik ting og synes i snakkede om at den ville suge blodet pga vakum, men det kan jo på ingen måde lade sig gøre..

Så hvis der var en der kunne forklare mig hvad pokker jeg skal gøre så ville jeg da blive glad  ;)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Shamua Dato 15. Februar 2011, kl. 14:18
Citat fra: Eliza Dato 15. Februar 2011, kl. 13:39
øhh nu har jeg fået tilsendt det der sæt fra Kopenhagen Fur men det er ikke lige det jeg havde forestillet mig. Kan godt være det bare er mig der ikke har forstand på det men synes heller ikke det passer til den beskrivelse der blev givet herinde.

Jeg har fået en hvid klump af et eller andet som lugter meget parfumeret (må jo være voksen) og så var der en grå plastikplade i som kan skubbes lidt ned og så er der en slags riller i og over dem er der tal fra 1-12, men øhh hvor skal blodet være det ligger jo på ingen måde fast (sikret) i den plastik ting og synes i snakkede om at den ville suge blodet pga vakum, men det kan jo på ingen måde lade sig gøre..

Så hvis der var en der kunne forklare mig hvad pokker jeg skal gøre så ville jeg da blive glad  ;)

Jeg har også fået den tilsendt, og har lige prøvet at tage blodprøver med nål, ved at lave et lille hul i deres haler. Jeg kunne desværre ikke få nok blod ud til at der kunne laves en test. Men det gav ikke en lyd fra sig da jeg stikkede dem i halerne.. Så det gjorde ikke ondt på dem. Jeg vil lige prøve at skaffe nogle større kanyler, så jeg kan få lavet et større hul.

Eliza, du kan lave en test prøve: Prøv at tage noget farvet vand (saftevand) og tag en dråbe på din finger, og prøv så at holde glasset op til dråben (den ende med det røde på), så skulle vandet gerne blive suget ind. Jeg tror først man skal bruge voksen bagefter. Så kan du se hvordan det fungerer. Det gjorde jeg :)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Eliza Dato 15. Februar 2011, kl. 14:49
hmmm problemet er nok at jeg ikke har fået et rør men en plastikplade der på ingen måde ka indeholde blod efter min mening  :lol:

har du mulighed for at smide et billed ind af det du har fået?

Kan du godt suge blod ud med en kanyle fra halen? og der skulle kun et par dråber i ik?
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Shamua Dato 15. Februar 2011, kl. 22:44
Citat fra: Eliza Dato 15. Februar 2011, kl. 14:49
hmmm problemet er nok at jeg ikke har fået et rør men en plastikplade der på ingen måde ka indeholde blod efter min mening  :lol:

har du mulighed for at smide et billed ind af det du har fået?

Kan du godt suge blod ud med en kanyle fra halen? og der skulle kun et par dråber i ik?

Nej, jeg regner med at prikke hul med kanylen, ikke at suge det ud.. Tør jeg ikke, så skal jeg har min far til at hjælpe mig (han er læge så han har prøvet det før) Så det er jo en mulighed :)

Det med billeder, har taget nogle med telefonen, da mine svigerforældre har mit kamera, så jeg kan ikke lige sætte dem ind på computeren da det er en gammel mobil og jeg ikke ved hvor overførselskablet er. Men jeg kan godt sende billeder til din mobil hvis du skriver nummeret i en pb :)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Anne Dato 15. Februar 2011, kl. 22:49
man skal passe på med at suge blod ud af en ilder. Med mindre man tager det i en af de store blodårer og virkelig ved havd man laver. Rammer man en lille blodåre og suger kan man suge blodåren sammen så den kollapser! Derfor har dyrlæger der ikk tager den i de store blodårer i halsen f.eks. ofte spdan en lille tut de sætter på kanylen så blodet løber ud selv.

Så altså, lad være med at begynde at suge!!
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Shamua Dato 15. Februar 2011, kl. 22:55
Citat fra: Anne Dato 15. Februar 2011, kl. 22:49
man skal passe på med at suge blod ud af en ilder. Med mindre man tager det i en af de store blodårer og virkelig ved havd man laver. Rammer man en lille blodåre og suger kan man suge blodåren sammen så den kollapser! Derfor har dyrlæger der ikk tager den i de store blodårer i halsen f.eks. ofte spdan en lille tut de sætter på kanylen så blodet løber ud selv.

Så altså, lad være med at begynde at suge!!

Okay tak, nøjes bare med at stikke hul så :)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Anne Dato 15. Februar 2011, kl. 22:57
min dyrlæge stikker en kort nål med den der dims på ind i en blodåre i forbenet, og der er så sådan en lille elastikspændedims på benet imens. Det tager lidt tid at få nok blod til en almindelig blodprøve sådan, og jeg ved ikek om jeg ville have mod på at forsøge selv. Det er vist også lidt tricky at finde en blodåre
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Shamua Dato 15. Februar 2011, kl. 23:00
Jeg tør ikke selv, har slet ikke lyst til at begi mig ud i det...
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Anne Dato 15. Februar 2011, kl. 23:33
jeg vill nok også have det bedre med at klippe en negl... det er måske noegt der gør ondt på dyret et kort stykke tid, men til gengæld er dte ikek farligt på nogen måde
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: FerretParadise Dato 16. Februar 2011, kl. 08:50
Jeg synes bestemt også det lyder en smule forfærdeligt, hvis mange nu vil til at stikke deres dyr i blodårene for at tage en test.
Det kan hurtigt gå galt, eller om ikke andet, så være en forfærdelig oplevelse for dyrene. Det er noget man skal have 100 % styr på, ellers skal man lade en erfaren person gøre det.
Så hellere klippe i en klo, så der kommer blod ud..  ;)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Starshineferrets Dato 16. Februar 2011, kl. 09:06
Nu vet jag inte alls vad det är för testkitt ni har fått... Är det meninge att det skall skickas tillbaka till labet sedan?

Man kan annars ta ett litet blodprov i trampdynan på dem, med en sådan sticka man har för att mäta blodsocker hos diabetiker. Sådan har jag använt på mina tidigare och det är en piece of cake.

I övrigt hade det varit intressant att veta vilken typ av test det är. Det finns flera olika varianter, men alla är inte säkra testmetoder, och kan ge både falska negativa och falska positiva så det är viktigt att det är rätt sorts test om man ska kunna använda det till något. Dem hör "do it yourself kiten" för saliv prov är te.x inte säkra av vad jag har hört

ELISA test letar efter ett specifikt protein som bara finns när viruset är aktivt och replikerar sig, men ADV kan ligga vilande unde rlånga perioder, och då finner inte testet proteinet vilket innebär att man kan få ett falskt negativt.

CEP test letar efter flera olika proteiner som finns äen om viruset ligger vilande - därför kan man få säkrast svar med detta test

ELISA letar efter virus som finns i blodet/saliv etc, men de visar bara hur det ser ut just precis då, när provet tas, i just den blod/salivdroppen  vilket innebär att det går att missa viruset.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: FerretParadise Dato 16. Februar 2011, kl. 09:56
Super smart måde Sara, tusind tak.  :)
Og jeg er så heldig, at jeg har sådan en ham stikker med for at måle blodsukker. :dans:

Så håber jeg bare på, at det er CEP test kit de sender ud.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 16. Februar 2011, kl. 12:45
De bruger elektroforese på Kopenhagen Fur
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Shamua Dato 16. Februar 2011, kl. 18:22
Jeg havde selv overvejet at bruge sådan en stikker som dem med sukkersyge bruger, men jeg synes den larmer for meget. Den klikker jo højt, og jeg tror ilderne vil få et chok af det, og så sprælle.. Men jeg vil gerne høre om det hvis nogen prøver det :)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Stephanie Dato 16. Februar 2011, kl. 18:34
Citat fra: Shamua Dato 16. Februar 2011, kl. 18:22
Jeg havde selv overvejet at bruge sådan en stikker som dem med sukkersyge bruger, men jeg synes den larmer for meget. Den klikker jo højt, og jeg tror ilderne vil få et chok af det, og så sprælle.. Men jeg vil gerne høre om det hvis nogen prøver det :)

Jeg har haft brugt den dengang Brutus havde insulinoma, han var ligeglad med klikket. Han slikkede bare videre af sin olie.
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Shamua Dato 16. Februar 2011, kl. 18:56
Citat fra: Stephanie Dato 16. Februar 2011, kl. 18:34
Citat fra: Shamua Dato 16. Februar 2011, kl. 18:22
Jeg havde selv overvejet at bruge sådan en stikker som dem med sukkersyge bruger, men jeg synes den larmer for meget. Den klikker jo højt, og jeg tror ilderne vil få et chok af det, og så sprælle.. Men jeg vil gerne høre om det hvis nogen prøver det :)

Jeg har haft brugt den dengang Brutus havde insulinoma, han var ligeglad med klikket. Han slikkede bare videre af sin olie.
Okay, kunne være man skulle prøve det alligevel så. Ved du om man tilfældigvis kan købe sådan nogle på apoteket?
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Stephanie Dato 16. Februar 2011, kl. 22:08
Den fulgte med det blodsukker apparat jeg købte, ved ikke om man kun kan købe det alene.

Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Anne Dato 16. Februar 2011, kl. 22:14
man kan godt købe et på apoteket, jeg har fået et af min ven der har sukekrsyge, han køber dem igennem et eller andet firma som kommunen har valgt (det er hvad han sagde)
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Line Dato 14. April 2011, kl. 15:00
Negative prøver her fra  :dans:
Titel: Sv: ADV hos våra illrar
Indlæg af: Mustela Dato 6. Maj 2011, kl. 19:32
Citat fra: Line Dato 14. April 2011, kl. 15:00
Negative prøver her fra  :dans:

Det samme her :)