Nyheder:

Ingen spørgsmål er dumme, så bare spørg hvis du er i tvivl og husk endelig at fortælle lidt om dig selv, i Præsentationer :)

Hovedmenu

Arvelighed af cancer

Startet af Mustela, 18. Marts 2010, kl. 15:44

Mustela

Hvis man står med et kuld hvalpe, hvor den hvalp i en alder af 9 mdr får konstateret lymphecancer og dør af det, og dyrlægen siger: det er ikk arveligt... -hvordan konstaterer man det? Mig bekendt er hele genomet for ildere ikke kortlagt, og derfor kan det være meget "vovet" at en dyrlægen kan udtale sig omkring arvelighed, når der er rigtig mange gener der stadig er ukendte.
Er der nogle herinde der ligger inde med viden omkring denne problemstilling? -eller kan fortælle mig hvordan en dyrlæge kan komme frem til denne konklusion når der ingen statistik er på denne linie, og man kun kender mor, far + søskendes/brødres sygdomsstatus?

Båt båt fra møgungerne: Mustela, Putorius Furo, Holger, Kalosa, Kulle, Russia, BeMary, Bent og Atrej Junior

Anne

Jeg ved bare at lymfekræft KAN være argevligt. Det kan sikkert også være ikke arveligt. I min Mys linie er der nogle hanner der er døde af det i samme alder, som har boet forskellige steder under forskellige kår. Mys bror døde i præcis samme alder som faren af præcist samme sygdom. Det synes jeg i hvert fald giver et prej om at man ikke kan sige den sygdom ikke er arvelig.

Mustela

Ja, det hælder jeg desværre os mest til. Jeg har også snakket med min egen dyrlæge, som giver mig ret omkring arvelighed. -at det er "vovet" at udtale sig om som dyrlæge. Men venter på svar, og forhåbenlig en nærmere uddybning om hendes(den udtalende dyrlæge) konklusion.

Båt båt fra møgungerne: Mustela, Putorius Furo, Holger, Kalosa, Kulle, Russia, BeMary, Bent og Atrej Junior

Starshineferrets

Jag tycker att man skall vara försikt med att utala sig om att vissa sjukdomar inte är ärftliga, särskilt sjukdomar som inom många andra arter är just det. Visst, man har inte kartlagt illrars gener ännu fullt ut, men man arbetar på det, och man har funnit flera gener som är kopplade till vissa sjukdomar.
Så att äga att något inte är ärftligt bara så där är väldigt felaktigt. Vad man istället får göra är att sätta sig och gå igenom illerns stamtavla, kolla upp så många generationer man bara kan (det räcker inte med säg 2-3 generationer här), och då inte i rakt nedstigande led, utan kullsyskon till föräldrar, mor/ farföräldrar och deras syskon , deras avkommor osv osv. Och se om där dykt upp fler fall utav samma sjukdom. Har det inte det, så betyder det visserligen inte att det inte är ärftligt, men man kan vara lite säkrare åtminstonne. Finns det däremot flera fall av samma sjukdom, och de inte kan skyllas på tex samma dåliga kost eller liknande , ja, då får man nästan agera som om det vore ärtfligt i det fallet.

Mustela

Ja, det er også derfor jeg stiller STORT spørgsmålstegn ved den konklusion... Men jeg håber da ikk det vil vise sig hos flere i denne linie.. Derfor syntes jeg da klart at dyr fra denne linie burde "gemmes" et par år, før de anvendes i avl. -så der er mulighed for at se hvordan linien udvikler sig, og om der opstår flere tilfælde. -da lymphecancer opstået i en så tidlig alder, desværre ofte viser sig at være arveligt.

Båt båt fra møgungerne: Mustela, Putorius Furo, Holger, Kalosa, Kulle, Russia, BeMary, Bent og Atrej Junior

Line

Det er så modbydeligt når et så ungt dyr dør!
Kræft kan være arveligt, men det kan også være meget andet. Fx. kan det være tæven har været udsat for en faktor under drægtigheden eller andet. At dyrlægen hurtigt melder ud at det ikke er arveligt ved jeg ikke hvad jeg skal sige til, for mener ikke at man skal undervurdere eller tvivle på en dyrlæges udtalelser, da de jo har en uddannelse som vi ikke har. Derfor er det dog stadig tilladt at spørge ind til sammenhængen og diskutere frem og tilbage om arveligheden. Hvis der lå mere viden om sygdom i linien, går jeg da også ud fra at dyrlægen nemmere ville kunne lave en udtalelse om arvelighed eller ej.
I bund og grund mangler verden bare en hel basal kortlægning og forskning af generne og sygdomme hos ilderen.
Må jeg være så nysgerrig og høre hvilken linie det her drejer sig om? - Det kunne jo være der var nogen der sad og vidste noget andre ikke gjorde... Men det var bare en idé :) Håber da at det var en enkeltstående tilfælde, selvom det er rigtig trist :(

Mustela

Ja Line, det er rigtig trist, og håber ikke der viser sig flere tilfælde.
Ja, kræft kan skyldes arvelighed, men i mange tilfælde hos mennesker ses det ved spontane mutationer, og så understøttes udviklingen af andre ydre faktorer. I tilfældet hos ildere, ses kræft som dødsårsag i mange tilfælde, især ved alderdom, som hos mennesker. Lymphecancer hos ildere i så tidlig en alder, kan ofte spores tilbage i linien, som arveligt. Men derfor mener jeg også det er rigtig vigtigt at tage sine forholdsregler, ved evt at udsætte planlagt avl, til efter 2års alderen eller senere.
Jeg kan/vil ikke på nuværende tidspunkt oplyse(ved det er lidt forkert) omkring linien, da jeg håber på opdrætter selv offentliggøre det når de er parate, og håber på din forståelse Line.
Jeg vil til hver en tid sætte spørgemålstegn ved sådan en konklusion, selvom den kommer fra en dyrlæge. Endvidere satte den dyrlæge jeg selv benytter også spørgsmålstegn, da det er noget der i mange tilfælde er "vovet" at udtale sig om.


Båt båt fra møgungerne: Mustela, Putorius Furo, Holger, Kalosa, Kulle, Russia, BeMary, Bent og Atrej Junior

Line

Nu må du ikke misforstå mig... Jeg mener da også at opdrætter skal tag ansvar for det. Alt andet vil være helt forkert. Hvis det kan påvises at der er stor sandsynlighed for at det er arveligt, mener jeg slet ikke at avlen skal udsættes, men at det skal lukkes. Det er urimeligt at sætte dyr i verden af så kort en levealder. Men samtidig må man jo kunne stole på det dyrlægen siger, med mindre det er fuld stændig uden for sans og samling. Mener bare at der er en grund til at man konsulterer en dyrlæge, og jeg håber da ikke at der er nogen der bare udtaler sig om noget, som de i bund og grund ikke er sikre på. Så håber jeg da virkelig dyrlægen er veluddannet nok til at sige at dyrlægen ikke kan sige noget med sikkerhed, men at det taler for at det enten går i den ene eller anden retning. Men igen, alle er mennesker, og der kan jo ske fejl rundt omkring... Sådan er vi jo lavet :P og jeg må jo sige at det er påfaldende at du har konsulteret to forskellige dyrlæger om det samme, som jeg kan forstå er af helt forskellig mening.

Jeg har fuld respekt for at du ikke vil lægge opdrætters navn ud. Det er meget flot af dig at du vil vente til opdrætter selv er klar til at melde ud. :)

HB-Ferrets

#8
Det er rigtig svært med cancer, og ville på mine egne og alle andre ilder folks vejne, da ønske man vidste mere om kræft hos ildere. Jeg har selv været så uheldig at skulle aflive 3 inden for det sidste år af kræft, heldigvis ikke nogen jeg har nået at bruge i avl. Men min dyrelæge fortalte mig sidst om binyrekræft (ved godt det er noget andet) at det var langt mere agresivt hos ildere ind hos fx hunde, Hunde kan leve et ok langt liv med binyrekræft hvis de bliver behandlet for det, man kan teoretisk også give ildere behandling for binyrekræft (hva min dyrelæge mente) men fordi det var så meget mere agresivt hos ildere, vil man hele tiden skulle tage blodprøver på de små og øge dosis af medicin. Så hvis en dyrelæge udtaler sig om arvelighed på baggrund af viden om fx katte eller hunde, synes jeg da at denne historie er et godt eksempel på at det skal man ikke. Så hvis jeg stod med noget hvor jeg ikke vidste om det var arveligt eller ej, men der var chance for det var arveligt, ville jeg nok ikke turde bruge en søster eller bror i avl.
Jeg havde selv en jeg meget ærligt måtte aflive pga lymfekræft og der sagde en af mine dyrelæger at hun ikke kende noget til arvelighed hos ildere, men hos nogle hunderacer var det meget arveligt.
Hilsen Maja
&
Alle totterne

Cille

Det er rigtig svært med kræft.
Ilder er så værre da de åbenbart er ret gode til at få det,sådan i det hele taget.
Jeg har haft en del med det og hver gang får jeg ca samme svar.... vi kan ikke sige det med sikkerhed om det arveligt,men dukker det op igen i samme linje generationer,ja så det arveligt.
Har jeg så ikke haft det vilde i mine gamle linjer udover når de bliver gamle...det så de gamle linjer som alle er lukket(så vidt jeg ved) og gennemsnits alder er ca 5år...flere er blevet ældre

Min nye linjer ved jeg ikke ret meget om,og der må jeg tage en chance.
Dvs Chewie blev aflivet af en lille kræftknude i milten og han var kun 1år og så var der Malavia som blev aflivet,men ikke obduceret fordi vi kunne mærke knuder i hende.... men ærger mig lidt idag over det,for kom i tanke om det kunne være andet, da hun havde en harmløs lymfeknude i den ene pat(er undersøgt)...så kan jo være harmløse knuder der bare sad forkert,men resultat var aflivning alligevel da det var i tarmene.
Men jeg har skrevet hun har kræft,men der er også kun et afkom som jeg selv ejer og tester.
Tester er godt ord for det er en test hver gang man parre,for man aner aldrig hvad der sker eller hvornår det sker...? er bare om man så er voksen nok til at tage ansvaret

mette11

Jeg har da en ilder som fik konstateret binyrekræft for over 1½ år siden og han lever i bedste velgående den dag i dag! Han blev opereret for det, men de kunne ikke fjerne det hele. For omkring 1 år siden fik han et suprelorin implantat "just in case", men han har ikke haft nogen som helst symptomer siden. Han er snart 6 år og er den mest aktive herhjemme!! Vores dyrlæge (Lone - Jagtvejens Dyreklinik) mener at han har det rigtig godt og siger at han slet ikke ligner en, der er så gammel som han faktisk er! Jeg har ikke hørt om at give dem medicin (Marius var på KULIFE og hos Lone), men kun om operation og implantater. Ildere kan sagtens leve længe med denne sygdom uden symptomer, hvis de bare får et implantat, eller bliver opereret.

Beklager at dette ikke helt hører til i denne tråd, men er desværre ikke enig i det der blev skrevet om binyrekræft og måtte derfor lige sige min mening/erfaring med dette!

Mustela

Ja, cancer er noget skidt noget :( -og rigtig svært at vide på forhånd, med mindre der har været andre tilfælde tidligere i en linie.
Jeg mener i korte træk........ -hvordan man som dyrlæge kan udtale sig om sådan noget er arveligt eller ej, når der er så få led i en linie. -så heller sige: det kan jeg ikk med sikkerhed udtale mig om, men det tyder.........
Men man kan jo ikke ligge skylden nogen steder, kun håbe på at opdrætter undersøger sin info til bunds, og så handler forsvarligt ud fra dette.
Tak for alle jeres svar, som også giver mig endnu et prej omkring udtalelse af arvelighed eller ej.

Båt båt fra møgungerne: Mustela, Putorius Furo, Holger, Kalosa, Kulle, Russia, BeMary, Bent og Atrej Junior

Mustela

Her til morgen havde jeg kontakt med min veninde, Rie Neesgaard, som os har holdt ildere. Hun har også besøgt kvl før (den udtalende dyrlæge arbejder på kvl), i forbindelse med cancer hos ilder.
Hun er altid blevet henvist til Mette Rueløkke, som er kvl's "specialist" i ildere og deres sygdomme. I denne forbindelse har Rie diskuteret arvelighed mht. cancer, og har altid fået det svar: vi kan og vil ikke udtale os om det, da det aldrig er til at vide mht. arvelighed eller ej, med mindre man statistisk kan vurdere ud fra linien, med henblik på evt. tidligere tilfælde.
I denne situation står en dyrlæge fra kvl og udtaler sig på et område, hun nok ikke er specialist inde for, på samme måde som den dyrlæge jeg anvende( Alison), Mette Rueløkke eller Lone fra jagtvejen.
Så her er lige et eksempel på en anden erfaring med kvl, og Mette Rueløkke og deres udtalelser omkring cancer og arvelighed.

Båt båt fra møgungerne: Mustela, Putorius Furo, Holger, Kalosa, Kulle, Russia, BeMary, Bent og Atrej Junior

Starshineferrets

Glömde säga i mitt inlägg att när en iller som är så ung drabbas av lymfom rör det sig med största sannorlikhet om Juvenilt Lymfom, som är en annan variant av "vanligt" lymfom (den som drabbar illrar över 2 års ålder), JL uttrycker sig väldigt annorlunda från lymfom, och det finns även viss forskning som tyder på att det skulle röra sig om en typ av retro virus i många fall. Det har förekommit att JL har dykt upp i obesläktade populationer samtidigt, och vad de illrarna haft gemensamt är att de levt ihop. Men är det ett retrovirus så kan det fortfarande "ärvas" ner från tex mamman (fungerar lite som HIV). Sök lite på Juvenile Lymphoma på te.x ferret genetics list, där finns lite gran att läsa samt länkar till lite artiklar etc om ämnet.

FerretParadise

Citat fra: Mustela Dato 19. Marts 2010, kl. 07:03
Her til morgen havde jeg kontakt med min veninde, Rie Neesgaard, som os har holdt ildere.
Har Rie ikke ildere mere????
Hvis hun ikke har det, hvor søren er Dalton så henne nu???
Ann Hillerslev.